Elmaradt a Szent Jobb körmenet

Elmosta az eső a Szent Jobb körmenetet hétfőn Budapesten. A Szent István Bazilikában megtartották az ünnepi szentmisét, de a nemzeti ereklyét végül nem vitték ki az épületből. Az eső háromnegyed hat körül kezdett esni, addig körülbelül kétezer ember hallgatta a misét a Bazilika előtti téren, és bent is teltház volt.

Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta. A szertartáson ott volt többek között Sólyom László köztársasági elnök, Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, egykori és jelenlegi ombudsmanok, politikusok és közéleti személyek.

Erdő Péter az egybegyűlteknek arról beszélt, hogy január elsején ismét bővült az Európai Unió, és ezzel együtt a közös cselekvés tere is. Eközben azonban “az önzés és a bizalmatlanság csapdájában vergődő emberiség” alig tud olyan problémákkal megküzdeni, mint például a környezet védelme vagy az éghajlatváltozás. Az evangélium hirdetése már új emberi, kulturális környezetben zajlik, és az 1960-as évek végén jellemző egyházellenes szemlélet “egyszer s mindenkorra már a múlté”. Szent István örökségéhez pedig akkor lehetnek méltóak az emberek, ha ma is lelkesen vállalják a missziót, az evangélium terjesztését – mondta.

Amikor eleredt az eső, bevonultak a Bazilikába azok a szerzetes- és lovagrendek, amelyek részt vettek volna a körmenetben. Sokan kint maradt a téren és az eső ellenére is hallgatták a misét egy ideig, esernyők alatt vagy esőkabátban. Az ünnepi szertartás este fél hét előtt pár perccel ért véget.