Elmaradt a rekord meleg – holnap erős hidegfront jön

Rendkívül meleg volt pénteken, de egy rekord sem dőlt meg. 1928-ban ezen a napon 39,7 Celsius fokot mértek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén, a pénteki maximum azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kora esti adatai szerint “mindössze” 34,6 Celsius fok volt. Ezt a Tolna megyei Pakson mérték.

Az OMSZ ügyeletese szerint a pénteken mért 30-35 fok után szombaton változékonyabbra fordul az idő. Erőteljes hidegfront éri el ugyanis a térséget, amely nyolc-tíz óra alatt az egész országon átvonul és felfrissíti a levegőt. Szombaton a keleti országrészben eleinte továbbra is nagy meleg várható, nyugaton viszont több fokkal visszaesik a hőmérséklet, záporok, zivatarok és viharos széllökések is lehetnek. Vasárnap országszerte 22-26 Celsius fokra hűl a levegő – mondta az OMSZ munkatársa.

A szakemberek szerint a hidegfront érkezése megterhelheti a gyermekek, idősek és krónikus betegek szervezetét. Erősödhetnek a reumatikus panaszok, a szív- és érrendszeri valamint a vérnyomás-problémák. A hidegfront átvonulása után ugyanis a légnyomás hirtelen megemelkedik, ezért megnőhet a reflexidő, nő a szívinfarktus veszélye, és gyakrabban tapasztalható fejfájás, illetve szédülés.Sporthírek