Elmarad a tüntetés Zalaegerszegen

Nem látják értelmét az újabb demonstrációnak a Zalabaromfi dolgozói, ezért a szerda délutánra meghirdetett tüntetést lefújták. Az eredeti tervek szerint a vállalat számlavezető bankjának zalaegerszegi fiókja elé vonultak volna, de közben a szakszervezeti értekezleten úgy döntöttek, hogy inkább jogászhoz fordulnak.

A 650 embert foglalkoztató baromfifeldolgozó vállalatnál szeptember elején derült ki, hogy baj van. A dolgozók nem kaptak fizetést, mert a cég számláját zárolta a bank. Azóta sem derült ki, hogy miért, mert a banktitok feloldására állítólag nem adott engedélyt a vállalat vezetése. A gyárban szeptember 8-án leállt a termelés. A dolgozókat néhány hét kényszerszabadságra küldték, most úgynevezett állásidőn vannak. Ez azt jelenti, hogy fizetés jár nekik, de dolgozniuk továbbra sem kell.

Az augusztusi bérüket késve, több demonstráció után kapták meg a dolgozók, miután a bank lehetővé tette a kifizetést. A szeptemberi bér október 10-én lesz időszerű, de az üzemi tanács vezetője szerint semmi esély rá, hogy megkapják. Tóthné Kiss Teréz úgy értesült, hogy a számlán már nincs pénz, így a bank jószándéka sem segíthet. Ezért is döntöttek úgy, hogy nem tüntetnek, hanem jogi lépéseket tesznek a munkaadó ellen. Az üzemi tanács vezetője azt azonban nem árulta el a Független Hírügynökség tudósítójának, hogy mire készülnek.