Ellopták, jelentsük és reméljünk

Debrecen – Minél hamarabb feljelentést teszünk a bűncselekményről, annál nagyobb az esély a megtalálásra. És még ekkor is csak néhány esetben bukkanak a nyomára a kerékpárnak.

Körülbelül 100 kerékpárlopás történt az elmúlt fél évben – mondta Szőke Bernadett, a Debreceni Rendőrkapitányság sajtóreferense. Legalábbis, amit jelentettek a hatóságon.

Az eltulajdonított biciklik közül csak néhánynak akadnak a nyomára. A tolvajok igyekeznek minél hamarabb túladni rajta, például a vásárokon árulják magánszemélyeknek – gyanúsan olcsó áron.

A lopások tekintetében a Mountain bike a legkedveltebb, ugyanis ezek a legkeresettebbek a vásárlók körében. A legveszélyeztetettebb területek az egyetemek, iskolák, bevásárlóközpontok környékei, ahol egyszerre több kerékpárt találhatnak az elkövetők. A vékony lezárókkal pedig könnyű dolguk van, egyetlen szerszámmal, könnyen levághatóak.

Gyakoriak még a bérházak pincéiből történő lopások, hiszen a lakók ritkán járnak le és a helyiségek védelmi rendszere is könnyű bejutást tesz lehetővé. Ilyenkor a károsultak csak jóval később veszik észre a bűncselekményt, ami nehezíti a nyomra bukkanást.

Ha valakinek ellopják a biciklijét, a legjobb, amit tehet, ha egyből értesíti a hatóságot – akár hivatali munkaidőn túl is. El kell mondani, hogy mikor, hol történt a lopás és pontos leírást kell adni a kerékpárról (típusa, színe, gyári száma, egyedi jellemzői).

A rendőrség közleményéből kiderül, minden esetben jegyzőkönyv készül, még akkor is, ha a károsult nem tudja az azonosítót. Bármilyen kép a járműről segítséget jelenthet a nyomozásban. Ha mégis lefoglalnak egy lopott bringát, és kétséget kizáróan megállapítható, hogy kié, akkor odaadják azt jogos tulajdonosának.

Voltak sikeres felderítések is az elmúlt időszakban: egy személyt 13, míg egy másikat 11 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg.
Ha megtettük a feljenetésünket, akkor csak várnunk és bíznunk kell. Hátha megtalálják. Sőt mi több. Hátha eljön majd az az idő, mikor nem kell attól félnünk, hogy bérmelyik percben vihetik. Mikor majd őrzött tárolókban tudhatjuk biztonságban kerékpárunkat.