Ellopták az egerlövői temető új kerítését

Akt.:
Ellopták az egerlövői temető új kerítését
Ellopták az egerlövői temető új kerítését - © Fotó: Tóth Balázs
Egerlövő – Péntekre virradóra száz méternyi kovácsoltvas kerítést szereltek le ismeretlenek.

Tavaly nagy építkezés volt az egerlövői református temetőben, új kerítést építettek. Lábazatot betonoztak, oszlopot állítottak, majd fölszerelték az új kaput és a kerítéselemeket. Amelyeknek aztán péntek reggelre nyomuk veszett.

– Sokan sírtak, amikor megtudták, én is reggel rohantam ki a nejemmel. Amikor láttuk a csonkokat, nagyon megdermedt a szívem – mondta Gordos Attila, Egerlövő református lelkipásztora.

– Szervezetten lophatták el, megnézték előre, hogy könnyen el lehet vinni, ugyanis csavaros kötéssel rögzítettük. Lehetett volna hegeszteni is, de nem feltételeztük, hogy a temetőről lecsavarozza valaki a kerítés tábláit. Éjjel 12 óra körül jött egy személy-, aztán egy teherautó. Kiszálltak, lecsavarozták az elemeket, a csavarokat kiszedték, majd kiállt a teherautó és feldobálták rá a kerítést, majd távoztak. Vannak információink, milyen járműveket használtak, s merre mentek – fejtette ki a lelkész.

IMG_5522

Elmesélte, a lövőiek hosszú évekig gyűjtötték a pénzt, s tavaly hirdettek egy adakozást is. Az összegyűlt 3-3,5 millió forintból vásárolták meg a kerítéselemeket, készítették el a lábazatot, fizették a szakmunkát.

– Amit elloptak csak vas. Értéke 1,2 millió forint, de ebben ott van az adakozók lélekből, szívből jövő adománya. Azt mondanám annak, aki elvitte, vagy hozza vissza, vagy jelezze, hol találjuk meg. Aki megvásárolná, ne tegye, mert nem lesz rajta áldás – mondta a lelkipásztor.

– A szüleim vannak itt eltemetve. Egerlövőre tartottam éppen, amikor észrevettem, hogy a kerítés eltűnt. Bosszús lettem, hogy miért vannak ilyen emberek? Semmilyen lelkiismeret-furdalásuk nincs, vagy agyilag betegek, hogy szent helyről ellopják a löveiek kerítését, amire adományokból gyűlt össze a keret? Bízom abban, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket – reménykedett Deáki Tamás.

IMG_5525

Szilvási Ferencné, az egyházközség gondnoka szerint a helyiek és az elszármazottak is el vannak keseredve.

– Nem tudjuk lelkileg hova tenni, hogy ki, s miért tette, miért ilyenkor. Mindenki önzetlenül, jó érzéssel adakozott bele, ki mennyit tudott, egy helyi vállalkozó a saját munkáját adta bele. Gondoltuk, megnyugvás, hogy rendbe tegyük a temetőt. Sokat foglalkozunk vele, az önkormányzat sokat segít a fenntartásában, a presbitériumban lévők is segítenek munkában, ha javításról, festésről van szó, vagy bokrokat, fákat kell kivágni. Összetartóan csináljuk. Szeretnénk, ha minél előbb meglenne a kerítésünk – fejtette ki Szilvási Ferencné.

IMG_5530

A Szabó család tagjai Egerből érkeztek, hogy rendbe tegyék a sírokat. Amikor kiszálltak az autóból, meg is kérdezték, hová lett a gyönyörű új kerítés, s azon is elmorfondíroztak, hogy esetleg rosszul emlékeznek. De nem csalták meg őket emlékeik, s felháborodtak.

– Ilyenről még nem hallottunk. Aki nem szokott ilyet csinálni, el se tudja képzelni, hogy megtörténhet. Azon kívül hová adják le? Lehet, hogy van egy cinkosuk, aki átveszi? A gonosz hatalmában van a világ, az nagyon tud munkálkodni és az ilyennek nagyon örül – jegyezték meg a cselekedetről.

ÉM-TB