Ellenzi a kukorica-intervenció azonnali megszűntetését az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága ellenzi a kukorica intervenció azonnali megszüntetését – erről csütörtökön döntött a testület, egyetértve a magyar állásponttal.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága csütörtökön visszautasította az Európai Bizottság decemberben előterjesztett tervezetét, amely már az idei évtől megszüntetné a kukorica-intervenciót az unióban. A kukorica-intervenció eltörlését ellenző Glattfelder-jelentést az MSZP, a Fidesz, és az RMDSZ képviselői egyöntetűen támogatták. A Mezőgazdasági Bizottság elutasító jelentése komoly sikernek számít, és segítheti majd a továbbiakban a magyar agrárdiplomáciát az uniós kormányzati vonalon is.

Az elért eredmény a magyar összefogásnak, az összehangolt lobbinak köszönhető – hangsúlyozta Harangozó Gábor és Tabajdi Csaba, a szakbizottság magyar szocialista tagjai. Harangozó Gábor a szavazás után kiemelte: az Európai Parlament a gazdák pártjára állt. A szavazás eredménye azt mutatja, hogy a kiszámíthatóság a közös agrárpolitika legfontosabb alapelvei közé tartozik.