Ellenzi a Deutsche Bank vezetõje, hogy a német kormány lopott adatokat vegyen adócsalókról

Akt.:
Ellenzi a Deutsche Bank vezetõje, hogy a német kormány megvegye azt az adatlemezt (cd-t)amelyen állítólag csaknem 1500, a pénzét svájci bankokba menekítõ német adócsaló adatai szerepelnek. A legnagyobb német pénzintézet elsõ embere, Josef Ackermann azt mondta csütörtökön újságíróknak, hogy “lopott adatokat nem szabad megvenni”.

A bank tavalyi eredményeinek ismertetõjére összegyûlt újságíróknak azt mondta Ackermann, hogy “mindennek törvényesen kell történnie”. A német kormány a hét elején határozta el, hogy két és fél millió euróért megveszi az adathordozóra kimásolt információkat a rejtélyes eladótól, aki szerint legalább másfélezer adócsaló adatait vannak a diszken.

A szúrópróbaszerûen elvégzett vizsgálatok állítólag hitelesítették az eladó állítását, és ennek eredményeként a német kormány azt közölte, hogy a diszk felhasználásával legalább 100 millió euró adóhátralékot tudnak megszerezni. Csütörtökön a német napilap, a Süddeutsche Zeitung azt közölte, hogy értesülései szerint az diszken tárolt információk alapján a botrány sokkal nagyobb, mint azt eddig gondolták.

A lap azt állította a botrányról, amely elmérgesítette Németország és Svájc viszonyát, hogy ez Németország történetének talán legnagyobb adócsalási ügyét fogja kirobbantani, mivel sokkal több pénz forog kockán, mint hitték. A Süddeutsche Zeitung azt írta, hogy az ügyben mélyen érintett a Credit Suisse nevû svájci bank. A pénzintézet szóvivõje azonban tagadta az AFP-nak adott interjúban, hogy bármi közül lenne az ügyhöz.

Az AFP szerint két bank neve kerül szóba gyakran a médiában, mint az adócsalók “menedékhelye”. Az egyik nem is svájci, hanem a Nagy-Britannia székhelyû, HSBC. A másik a legnagyobb svájci bank, az UBS, amelyet bíróság elé akart citálni tavaly az amerikai kormány. Végül novemberben egy bíróságon kívüli egyezséggel beleegyezett az UBS, hogy kiadja az amerikai adóhatóságoknak 4450 amerikai ügyfelük adatait.