Ellenzéki tüntetés Szentpétervárott

Körülbelül ezer rendőr, köztük több száz kommandós felügyelte Szentpétervárott a Vlagyimir Putyin elnök ellen tiltakozó 1500 fős tömeget vasárnap. Szombaton Moszkvában a rendfenntartók megakadályozták meg a Másik Oroszorszország nevű szervezet be nem jelentett kormányellenes tüntetését, a 200 őrizetbe vett aktivista között volt Garri Kaszparov korábbi sakk-világbajnok is.

A tüntetés helyszínéül szolgáló tér körül cirkáló ezer rendőrön kívül további egységek várakoztak teherautókban a környező utcákban. A tüntetés idejére a környékről kitiltották a forgalmat, helikopter járőrözött a légtérben, és korlátozták a mobiltelefon-forgalmat is.

A megmozdulás két szervezője az egyik orosz rádiónak azt mondta, hogy a rendőrök több társukkal együtt nem engedték őket a térre.

Bár a szervezők korábban azt mondták, hogy a tiltás ellenére a térről a városközpontban lévő polgármesteri hivatal elé vonulnak, a rendőrkordon miatt ez valószínűleg nem fog sikerülni nekik.

Kaszparov és az egykori miniszterelnök, Mihail Kaszjanov vezeti a Másik Oroszország nevű ellenzéki tömörülést. Azzal vádolják az ország mostani vezetőit, hogy sárba tiporják a demokráciát. A Kreml szerint viszont a Nyugat-barát liberálisok és a radikális baloldaliak alkotta Másik Oroszország destabilizálja az országot.

Oroszországban jövő márciusban tartanak elnökválasztást. Vlagyimir Putyin az alkotmány értelmében két ciklus után távozik.