Ellenzéki gyengíthet ellenzéki jelöltet a jövő évi szlovákiai államfőválasztáson

Újabb ellenzéki politikus indul a jövő évi szlovákiai államfőválasztáson, minden jel szerint gyengítve ezzel az ellenzék eddigi közös jelöltjét. František Mikloško ((ejtsd: frantyisek miklosko)), az 1989 előtti szlovák katolikus ellenzék és az 1989-es forradalom egyik vezető alakja, a rendszerváltás utáni első szlovák házelnök a Szlovákiai Konzervatív Demokraták (KDS) jelöltje.

A pártot nemrégiben alapították olyan politikusok, akik a legkisebb ellenzéki pártból, a Kereszténydemokrata Mozgalomból léptek ki, mert összetűzésbe kerültek a jelenlegi pártvezetéssel. A jó humorú, karizmatikus politikusnak számító Mikloško megfigyelők szerint ronthatja a közös ellenzéki elnökjelölt, Iveta Radičová ((ejtsd: iveta ragyicsová)) esélyeit.

Radičová a legerősebb ellenzéki párt, a kétszeres exkormányfő Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió legnépszerűbb politikusa – egyáltalán a legnagyobb bizalmat élvező ellenzéki politikus Szlovákiában. Amikor bejelentette, hogy indul, mindhárom ellenzéki erő – köztük a Magyar Koalíció Pártja – is támogatta a liberális nézeteiről ismert politikus asszonyt, aki a magyarok körében is népszerű. Sőt, a részben magyarlakta, Pozsonyhoz közeli Dunaújfalu községben él.

Nála is népszerűbb azonban Ivan Gašparovič ((ivan gasparovics)) jelenlegi elnök, akit – egyelőre nem hivatalosan – Robert Fico kormányfő pártja is támogat. Megfigyelők szerint Gašparovič politizálásával is igazodik a Fico-párthoz, hogy biztosan megszerezze annak támogatását. A politikai élet és a közvélemény nagy része éppen ezért úgy tekint a 2009-es szlovákiai államfőválasztásra, mint a Radičová és Gašparovič közötti párharcra, közvetve pedig az ellenzék és a koalíció közti megméretésre. Szlovákiában 1999 óta közvetlen, vagyis nép általi elnökválasztás van.

Természetesen a képlet nem ennyire egyszerű, mert a legkisebb kormánypárt, Vladimír Mečiar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma nem támogatja Gašparovičot. Gašparovič hosszú éveken át Mečiar jobbkezének számított. Később azonban összetűzésbe került vele, és tüntetőleg távozott a pártból. Mečiar azért sem tud felsorakozni Gašparovič mellett, mert a legutóbbi elnökválasztás második fordulójára ő volt a mostani elnök ellenfele, de alulmaradt.