Ellentmondásos galvániszap – RTL Klub

Haladéktalanul el kell szállítani a csepeli galvániszapot – ez áll a környezetvédelmi minisztérium honlapján olvasható jelentésben, miközben a tárca szakállamtitkára azt nyilatkozta, nincs szükség azonnali beavatkozásra. A Fidesz szakpolitikusa szerint a galvániszapot azonnal el kell szállítani, vagy a miniszternek kell távoznia.

“Azonnali beavatkozásra nincs szükség” – ezzel indokolta két napja a minisztérium szakállamtitkára, hogy miért nem szállítják el rögtön Csepelről a galvániszapot. A tárca honlapján azonban a legfrissebb, általuk megrendelt mérések eredményének összefoglalójában ez olvasható: “A továbbterjedés megakadályozása érdekében a vegyes galvániszapot haladéktalanul el kell távolítani a területről és gondoskodni kell az ártalmatlanításról.” Az RTL Klub Híradója szerette volna a minisztériumot megkérdezni az ellentmondásról, de senkit sem ért utol.

A Fidesz szakpolitikusa vasárnap ismét Csepelre hívta a sajtót. “Szedjék össze a galvániszapot, szállítsák el, vagy felszólítom a környezetvédelmi minisztert, hogy mondjon le” – mondta Illés Zoltán.

Abban mindenki egyetért, hogy a mérgező iszapot el kell szállítani. A minisztérium azonban nem akarja kifizetni ennek – az egyes becslések szerint 100 millió forintos – költségét. Az önkormányzat sem akar fizetni, pedig részben tulajdonosa a területnek. Az iszapot a szennyezővel szállíttatnák el, csakhogy a cég időközben csődbe ment, a felszámolási eljárás pedig még tart. Ha lezárul, utána a telket bérbeadó céget szólítják fel az iszap elszállítására. Ha bebizonyosodik, hogy ők sem képesek állni a költségeket, csak utána lép az állam. Optimista becslések szerint is hónapok, de lehet, hogy évek múlva.