Ellenőrzik a járművek téli felkészítését

A téli gumi meglétét is ellenőrzik a hatóságok
A téli gumi meglétét is ellenőrzik a hatóságok - © Fotó: ÉM
Borsod-Abaúj-Zemplén – Azt is vizsgálják, hogy a gumiabroncs megfelel-e az időszaknak. Figyelmeztetik a nyári gumival járókat.

Összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárási körülményekre november 8. és 10. között, azaz szerdán már elkezdődött az akció.

Az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium emlékeztet arra, hogy az őszi–téli időszakban megváltozó út- és látási viszonyokhoz minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell. Csúszós, havas úton a fékút hosszabb, ezért a gumi­abroncsok állapota döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását.

A közlekedési hatóságként eljáró NFM és a kormányhivatalok munkatársai végzik az ellenőrzést. A személygépkocsik esetében azt vizsgálják, hogy a gumi megfelel-e az időszaknak, továbbá az abroncs műszaki állapotát, méret- és típus­azonosságát. Ugyanakkor a fagyálló folyadék szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket is ellenőrzik.

Szempontok a buszoknál

A buszok esetében az ülések és a biztonsági övek rögzítését, utóbbiak működőképességét, illetve a baleseti mentést szolgáló eszközök, például a tűzoltó készülékek, ablaktörő kalapácsok meglétét, az ajtók vésznyitó szerkezeteit is ellenőrzik.

A gépkocsik vezetőit tájékoztatják a téli jármű-üzemeltetés általános feltételeiről, illetve felhívják a figyelmét a téli gumi használatára azoknak, akik még novemberben is nyári gumival járnak.

ÉM-SZB