Friss hírek

2010.03.15. 14:44

Átadták az állami kitüntetéseket a Parlamantben - HÁTTÉR

<p>Átadták az állami kitüntetéseket március 15-e alkalmából hétfõn a Parlament Kupolacsarnokában. Kossuth-díjat 19-en, Széchenyi-díjat 20-an kaptak idén, a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit pedig 27-en.</p>

A díjazottak névsora:

KOSSUTH-DÍJAT adományoztak:

Mûvészi munkássága elismeréseként AKNAY JÁNOS Munkácsy Mihály-díjas festõmûvésznek.

Maradandó értékû dokumentum- és játékfilmjeiért ALMÁSI TAMÁS Balázs Béla-díjas filmrendezõnek, Érdemes Mûvésznek, a Színház és Filmmûvészeti Egyetem docensének.

Kimagasló színészi és rendezõi tevékenysége, izgalmas alakításai és sokszínû színpadi mûfajokban való magas színvonalú alkotói közremûködéséért BEZERÉDI ZOLTÁNNAK, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színmûvészének.

Mûvészi életpályája elismeréseként BÉKÉS ITALÁNAK, a Madách Színház Jászai Mari-díjas színmûvészének, Kiváló Mûvésznek.

Emlékezetes alakításaiért, színészi életmûvéért CSERNUS MARIANNAK, a Pesti Magyar Színház Jászai Mari-díjas színmûvészének, Érdemes Mûvésznek.

Kiemelkedõ fotográfusi, fotóriporteri tevékenységéért, valamint az új generáció képzésében, oktatásában és a szakmai közéletben végzett munkásságáért FÉNER TAMÁS Balázs Béla-díjas fotómûvésznek, fotóriporternek, Kiváló Mûvésznek..

Mûvészi életútja elismeréseként HARKÁNYI ENDRÉNEK, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színmûvészének, Kiváló Mûvésznek.

Kiemelkedõ operatõri tevékenységéért KARDOS SÁNDOR Balázs Béla-díjas operatõrnek, Kiváló Mûvésznek.

A magyar költészetet alapvetõen gazdagító életmûvéért KOVÁCS ANDRÁS FERENC József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas költõnek, esszéírónak, mûfordítónak, a Látó címû marosvásárhelyi szépirodalmi folyóirat fõszerkesztõ-helyettesének, versrovat szerkesztõjének.

Képzõmûvészeti és pedagógiai munkásságáért, életmûve elismeréseként LANTOS FERENC Munkácsy Mihály-díjas festõmûvésznek, Kiváló Mûvésznek.

A magyar próza fellendülésében jelentõs szerepet játszó regényeiért és novelláiért
LENGYEL PÉTER József Attila-, Füst Milán- és Márai Sándor-díjas írónak.

Nagy népszerûségnek örvendõ zeneszerzõi és elõadómûvészi tevékenységük elismeréseként LOVASI ANDRÁS zeneszerzõnek, elõadómûvésznek.

Mûvészi életútja elismeréseként MAÁR GYULA Balázs Béla-díjas filmrendezõnek, forgatókönyvírónak.

Több mint negyven éves, sokoldalú mûvészi pályája elismeréseként MARGITAI ÁGI Jászai Mari-díjas színmûvészének, Kiváló Mûvésznek.

Határainkon túl is nagyra becsült, zeneszerzõk sokaságát megihletõ elõadómûvészetéért
MATUZ ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas fuvolamûvésznek, zeneszerzõnek, Kiváló Mûvésznek, a Debreceni Egyetem Zenemûvészeti Kar tanszékvezetõ egyetemi tanárának.

Mûvészi életmûve elismeréseként PAPP OSZKÁR festõmûvésznek, Érdemes Mûvésznek.

Mûvészi életútja, világszerte elismert zongoramûvészeket nevelõ zenepedagógiai munkássága elismeréseként RADOS FERENC zongoramûvésznek, Érdemes Mûvésznek.

Jelentõs költõi és figyelemre méltó prózai munkásságáért RAKOVSZKY ZSUZSA József Attila-, Márai Sándor- és Babérkoszorú-díjas írónak, költõnek, mûfordítónak.

Zeneszerzõi és pedagógiai munkája elismeréséért VIDOVSZKY LÁSZLÓ Erkel Ferenc-díjas zeneszerzõnek, Érdemes Mûvésznek, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem egyetemi tanárának, a Pécsi Tudományegyetem Mûvészeti Kar Zenemûvészeti Intézet Zenei Informatika Tanszék vezetõjének.


SZÉCHENYI-DÍJAT adományoztak:

Fél évszázados ipari és középület tervezési munkásságáért, az egyetem és a mesteriskola kereteiben végzett, több generációra kiterjedõ szakmai, oktató-nevelõ tevékenysége elismeréséért ARNÓTH LAJOS Ybl Miklós-díjas építészmérnöknek, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi tanárának, az Építész Mester Egylet Mesteriskola vezetõjének.

Több évtizedes kimagasló színvonalú közgazdasági kutatásáért, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer problémáinak nagy fontosságú exponálásáért DR. AUGUSZTINOVICS MÁRIA közgazdásznak, az MTA doktorának.

Nemzetközileg elismert kutatómunkájáért, több évtizedes egyetemi oktatói munkásságáért és szakmai közéleti tevékenységéért DR ÁDÁM VERONIKA orvosnak, biokémikusnak, az MTA rendes tagjának, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Biokémiai Intézet igazgatójának, egyetemi tanárnak.

Alapvetõ irodalomelméleti és baltisztikai munkásságáért DR. BOJTÁR ENDRE József Attila-díjas irodalomtörténésznek, mûfordítónak, az irodalomtudomány doktorának, az MTA Irodalomtudományi Intézete osztályvezetõjének.

Az agrár-közgazdaságtanban, különösen a kvantitatív elemzések meghonosításában végzett úttörõ jelentõségû munkásságáért, oktatói és szervezõi tevékenysége elismeréseként DR. CSÁKI CSABA agrár-közgazdásznak, az MTA rendes tagjának, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar tanszékvezetõ egyetemi tanárának.

A mûszaki informatika és az operációkutatás mûszaki alkalmazásának számos területén végzett nemzetközileg is elismert kutatásaiért, oktató-nevelõ munkássága elismeréseként
DR. FRIEDLER FERENC, informatikusnak, a kémiai tudomány doktorának, a Pannon Egyetem Mûszaki Informatikai Kar dékánjának, egyetemi tanárnak.

Az anyagtudomány, az anyagvizsgálat, a magas hõmérsékleten üzemelõ szerkezeti anyagok élettartam növelése és on-line jellegû diagnosztikai módszerek fejlesztése terén végzett kutatómunkájáért, iskolateremtõ oktatói és sokrétû szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként DR. GINSZTLER JÁNOS kalorikus gépészmérnöknek, hegesztõ szakmérnöknek, az MTA rendes tagjának, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudomány és Technológia Tanszék egyetemi tanárának, MTA-BME Fémtechnológiai Kutatócsoport vezetõjének.

Az analitikai kémia területén végzett, nemzetközileg is nagyra becsült kutatómunkájáért, tudományos eredményeiért, egyetemvezetõi, oktatói és szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként DR. HORVAI GYÖRY kémikusnak, az MTA levelezõ tagjának, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék tanszékvezetõ egyetemi tanárának.

Több évtizedes tudományos, oktatói és elõadómûvészi tevékenységéért
DR. KOMLÓS KATALIN Erkel Ferenc-díjas zenetörténésznek, a zenetudomány doktorának, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem egyetemi tanárának.

Tudományos történeti, építészet- és mûvészettörténeti kutatói tevékenységéért
DR. KOPPÁNY TIBOR Ybl Mikós-díjas építészmérnöknek, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docensének.

A kondenzált anyagok fizikája számos területén, többek között az alacsonydimenziós rendszerek, magashõmérsékletû szupravezetõk különleges elektrontranszportja és a fullerének kísérleti vizsgálatában iskolateremtõ kutatásaiért, valamint a nemzetközi szintû mérnökfizikus képzés létrehozása érdekében végzett tevékenységéért DR. MIHÁLY GYÖRGY fizikusnak, az MTA rendes tagjának, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézete tanszékvezetõ egyetemi tanárának.

A talaj termékenységének fenntartásához és a szántóföldi növények termésbiztonságához nélkülözhetetlen környezetkímélõ szaktanácsadási rendszer kidolgozásában és a precíziós növénytermesztési rendszer hazai megalapozásában játszott szerepéért
DR. NÉMETH TAMÁS agrokémikusnak, az MTA rendes tagjának, a MTA fõtitkárának.

A közép-európai összehasonlító mûvészettudomány terén végzett kutatómunkájáért és a magyar mûvészet külföldi népszerûsítéséért DR PASSUTH KRISZTINA mûvészettörténésznek, a mûvészettörténeti tudomány doktorának.

Az egyetemes pszichológia tudományának értékeit gazdagító, a magyar pszichológia-történet, a megismerés-tudomány terén végzett kutatásaiért, határainkon túl is elismert oktatói, publikációs és szakmai-közéleti tevékenységéért DR. PLÉH CSABA, pszichológusnak, az MTA rendes tagjának, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar megbízott tanszékvezetõ egyetemi tanárának.

Nemzetközileg elismert líratörténeti és elméleti munkásságáért PÓR PÉTER irodalomtörténésznek.

Az 1956-os kutatások kiemelkedõ, nemzetközileg is elismert mûveléséért, a forradalom emlékének tudományosan is megalapozott ápolásáért RAINER M. JÁNOS történésznek, a Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány (1956-os Intézet) fõigazgatójának.

A kombinatorikus számelméletben, az analitikus számelméletben, továbbá a pszeudovéletlen sorozatok elméletében és kriptográfiai alkalmazásaik terén elért nemzetközi viszonylatban is kiemelkedõ eredményeiért, valamint egyetemi oktatói munkásságáért DR. SÁRKÖZY ANDRÁS matematikusnak, az MTA rendes tagjának, az ELTE TTK Algebra és Számelmélet Tanszék egyetemi tanárának.

Az orvostudomány, a gyógyítás, az orvosképzés- és továbbképzés terén kivételesen magas színvonalú hazai és nemzetközi tevékenységéért DR. TULASSAY ZSOLT orvosnak, akadémikusnak, egyetemi tanárnak.

Sokoldalú irodalmi munkássága, életmûve elismeréseként DR. UNGVÁRI TAMÁS József Attila-díjas írónak, kritikusnak, mûfordítónak, az irodalomtudomány doktorának, nyugalmazott egyetemi tanárnak.

Az enzimek stabilitása, flexibilitása és mûködése közötti összefüggések feltárásában végzett négy évtizedes tudományos és kutatói munkásságáért, tudományos-közéleti tevékenysége elismeréseként DR. ZÁVODSZKY PÉTER biofizikusnak, az MTA rendes tagjának, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézet igazgatójának, kutató professzornak.

A Kossuth-díjat 1948-ban alapították és 1963 óta kizárólag a kulturális és mûvészeti alkotótevékenységet ismerik el a kitüntetéssel. Széchenyi-díjat 1990 óta adományoznak a tudományos élet kiemelkedõ képviselõinek. Mindkét elismeréssel a KSH által évenként számított országos nettó átlagkereset ötszörösének megfelelõ jutalom jár.

MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND NAGYKERESZTJE (polgári tagozat) kitüntetést adományozták:

Életmûvéért, a gazdasági rendszerek elméletének és mûködésének kutatásában elért, világszerte elismert eredményeiért dr. KORNAI JÁNOS Állami- és Széchenyi-díjas közgazdásznak, az MTA rendes tagjának, professor emeritusnak.

MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE A CSILLAGGAL (polgári tagozat) kitüntetést adományozták:

A Magyar Nemzeti Galéria tudományos mûhellyé formálásáért, gyûjteményeinek jelentõs gyarapításáért, új ismereteket adó, érdekes és népszerû kiállításainak megszervezéséért BERECZKY LORÁND Munkácsy Mihály-díjas mûvészettörténésznek, a Magyar Nemzeti Galéria volt fõigazgatójának.

A köz szolgálatában végzett öt évtizedes munkája, szakmai életpályája elismeréseként
BERÉNYI LAJOSNAK, a Közbeszerzések Tanácsa volt elnökének.

Sokoldalú irodalmi életmûve elismeréseként GÖRGEY GÁBOR Kossuth-díjas írónak.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház létrehozásáért, kiemelkedõ elõadómûvészi és rendezõi munkásságáért JORDÁN TAMÁS Kossuth-díjas színmûvésznek, Érdemes Mûvésznek, a Weöres Sándor Színház igazgatójának.

A pénzügyi igazgatás terén végzett több évtizedes sokirányú munkássága, szakmai életútja elismeréseként dr. KOVÁCS ÁLMOSNAK, a közgazdaságtudomány kandidátusának, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárának.

Az alapvetõ jogok védelme és a közélet átláthatósága érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. MAJTÉNYI LÁSZLÓNAK, az állam- és jogtudomány kandidátusának, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnökének.

MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE (polgári tagozat) kitüntetést adományozták:

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek irányítása, a nyugellátással összefüggõ kormányzati feladatok ellátása terén végzett eredményes vezetõi munkássága elismeréseként dr. BARÁT GÁBORNAK, az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság fõigazgatójának.

A magyar szakszervezeti mozgalomban, a munkavállalók érdekképviseletében végzett, több évtizedes munkája elismeréseként dr. BORSIK JÁNOSNAK, a Mozdonyvezetõk Szakszervezete ügyvezetõ alelnökének.

Az adatbázisok elméletében végzett kutatásaiért, tudományszervezõi és oktatói tevékenységéért, az akadémiai kutatóintézeti szféra fejlõdéséhez való tevõleges hozzájárulásáért dr. DEMETROVICS JÁNOS Széchenyi-díjas matematikusnak, az MTA rendes tagjának, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Informatikai
Fõosztálya vezetõjének.

Több évtizedes, a mûszaki és a természettudományok terén végzett tudományos munkássága, oktatói tevékenysége elismeréseként dr. GORDOS GÉZA Széchenyi-díjas villamosmérnöknek, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék egyetemi tanárának, a MTESZ elnökének.

A Magyar Köztársaság külpolitikai érdekeinek érvényesítése, a magyar-horvát kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként
dr. GYÖRKÖS PÉTERNEK, a Magyar Köztársaság zágrábi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv elõkészítésében és végrehajtásában, valamint a világgazdasági válság magyarországi hatásainak kezelésére irányuló kormányzati tevékenység összehangolásában nyújtott teljesítményének elismeréseként
HEGEDÜS DÓRÁNAK, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának, a miniszterelnök
kabinetfõnökének.

Az igazságszolgáltatásban végzett több mint négy évtizedes munkája elismeréseként,
dr. KAPOSVÁRI BERTALANNAK, a Legfelsõbb Bíróság nyugalmazott elnökhelyettesének.

Az adóigazgatás területén végzett több évtizedes szakmai munkássága, eredményes vezetõi, közszolgálati tevékenysége elismeréseként KARÁCSONY IMRÉNÉNEK, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárának.

A Magyar Köztársaság külpolitikai érdekeinek érvényesítése, a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként KUSAI SÁNDOR ZOLTÁNNAK, a Magyar Köztársaság pekingi rendkívüli és
meghatalmazott nagykövetének.

Sokoldalú tudományos, oktatói, tudományszervezõi és vezetõi munkássága elismeréseként dr. MANHERZ KÁROLYNAK, a nyelvtudomány kandidátusának, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárának.

A Magyar Köztársaság külpolitikai érdekeinek érvényesítésében és a magyar diplomáciában végzett tevékenysége elismeréseként MÁTYUS SÁNDORNAK, a Magyar Köztársaság volt kabuli rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének.

Mûvészi életmûve elismeréseként PALCSÓ SÁNDORNAK, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekesének, Kiváló Mûvésznek.

A rendezett munkaügyi kapcsolatok rendszerváltás utáni megalapozásában és a közmunkaprogramok intézményrendszerének kialakítása érdekében végzett tevékenységéért dr. SÁNDOR LÁSZLÓNAK, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanács elnökének.

A vízgazdálkodás, a vízi közmûvek tervezése, a hazai környezetmérnök képzés érdekében hosszú idõn át végzett oktatói munkája, kutatói tevékenysége elismeréseként
dr. SOMLYÓDY LÁSZLÓ Széchenyi-díjas mérnöknek, az MTA rendes tagjának, a
Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építõmérnöki Kar Vízi
Közmû és Környezetmérnöki Tanszék tanszékvezetõ egyetemi tanárának.

Több évtizedes eredményes vezetõi tevékenysége, a foglalkoztatáspolitika és a képzés, felnõttképzés területén végzett munkája elismeréseként dr. SZÉKELY JUDITNAK, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárának.

Kimagasló mûvészi értéket képviselõ dalszövegeiért SZTEVANOVITY DUSÁN dalszövegírónak, elõadómûvésznek.

A közérdekû adatok nyilvánosságát szolgáló jogszabályok elõkészítésében, a jogszabályalkotás gyakorlatának fejlesztésében, valamint a kormányzati döntés-elõkészítés összehangolásában végzett munkássága elismeréseként dr. TORDAI CSABÁNAK, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának.

Nagy népszerûségnek örvendõ elõadómûvészi tevékenysége elismeréseként
VARNUS XAVÉR orgonamûvésznek.

Eredményes oktatói és diplomáciai tevékenysége elismeréseként dr. VASTAGH PÁLNAK, az állam- és jogtudomány kandidátusának, a Magyar Köztársaság ottawai rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének.


MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE (katonai tagozat) kitüntetést adományozták:

A jogállami Magyarország megteremtéséhez való hozzájárulásáért, személyes kockázatvállalásának elismeréseként VÉGVÁRI JÓZSEF nyugállományú rendõr õrnagynak.

Forrás: Köztársasági Elnöki Hivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!