Ellehetetlenít az “otthoni” mag

Sokan mondják, hogy a kalászos gabonatermesztés az uniós csatlakozásunk sikerágazata. Ez a kijelentés csak akkor lehet igaz a jövőre nézve, ha még többet teszünk ennek érdekében – vélekedik dr. Hullán Tibor, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács igazgatója. Irányár [.doc – 20KB]

Tavaly, csak búzából 60 ezer tonna fémzárolt vetőmag maradt meg, így a vetőmag felújítás 30 %-ra esett vissza. A jelenlegi kereslet azt mutatja, hogy idén ez tovább csökken. Az OMMI előrejelzés szerint a szeptember 25-i állapotnak megfelelően  csak 53 ezer tonna vetőmag volt fémzárolva, 2004-ben ez a szám  még 114 ezer tonna volt…. Sajnos sokan a vetőmagon próbálják spórolni a költségeket, pedig a versenyképességre áldozni kell, mert ellenkező esetben éppen azok a gazdálkodók vethetik vissza saját magukat, akiknek nagyon fontos volna a talpon maradás.

A szezon elején vagyunk, az októberi hónap az őszi vetések ideje. A kalászos árutermesztés eredményességének feltétele a rendszeres vetőmag–felújítás. Csak ezzel, tehát a fémzárolt, minősített vetőmag használatával lehet elérni az eredetigazolás követelményeinek teljesítését is. Elgondolkodik–e vajon az, aki azt magot veti el, ami „otthon volt” neki, hogy így minőségi romlást idéz elő?

A terméktanács már többször kezdeményezte azt, hogy a fémzárolt vetőmag használatát anyagilag is támogassa a szaktárca. Csehországban ez már működik, s mint egyfajta növényvédelmi követelmény teljesítéseként kapnak rá forrást a gazdálkodók, hiszen az erőtlenül, betegesen kikelő vetőmagot kapott területek hamar gyomosodásnak indultak.

Tavaly 8 millió tonna gabona termett Magyarországon, s idén is hasonló lesz a helyzet. A raktárakban jócskán van még a tavalyi termésből. A minőségi árubúzából szabad eladás kisebb mennyiségekben elképzelhető, de jelenleg az intervenció látszik az egyetlen értékesítési lehetőségünknek. 2004-ben az EU intervenciós készletének meghatározó arányát a magyarországi termés tette ki. Ha azonban a rossz minőség is belekerül, akkor nem tőlünk fogják venni a gabonát, mert az intervenciós készletek is versenyeznek az EU-n belül. Nagyon oda kell tehát figyelnünk, mert gabonapiacon versenytárs országok termelői jóval több támogatást kapnak.

– A termés értékesíthetőségét jelentősen befolyásolja a fajtaválasztás, az agrotechnika, a talajmunka, a tápanyagellátás és a növényvédelem, de minden a vetőmag minőségénél kezdődik – mondta végezetül  dr. Hullán Tibor.