Ellátatlan gyermekbetegek? – RTL Klub

Ellátatlan maradhat a beteg gyerekek egy része a gyermekgyógyász szakmai kollégium szerint. Az ország négy gyermekklinikája a területileg oda tartozó páciensek ellátása után már nem tudja felvenni ugyanis a súlyponti kórházakból szakmai okok miatt oda utalt gyermekeket. Az Egészségügyi Minisztérium szerint az intézmények fenntartói megoldhatnák a problémát – hangzott el szerda este az RTL Klub Híradójában.

A Semmelweis Egyetem gyermekklinikáján nemcsak a területileg ide tartozó csecsemőket ápolják, hanem azokat is, akiknek az ellátására az ország többi kórházában szakmailag nem voltak felkészülve. Ám ha elfogy a pénzügyi keret, az egészségbiztosító nem fizeti ki az ellátást. Így hiába küldik ide a gyermekeket, nem tudják őket felvenni – mondta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.

A probléma az ország mind a négy gyermekklinikáját érinti, Szegeden is hamar elfogyott a pénz.”Hogy lehet azt mondani egy 1200 grammos újszülöttnek, vagy egy szívelégtelenségnek hogy forduljon vissza? Ezeket el kell látni, különben bíróság előtt kell felelniük” – mondta Turi Sándor, a Szegedi Gyermekklinika professzora.

A gyermekgyógyászok közös nyilatkozatban fordultak a szakminisztériumhoz. A dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy nem vállalják a felelősséget a kialakult helyzetért. Ugyanakkor kérik: a meghatározott kereten felül is finanszírozzák a betegek ellátását.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az intézmények fenntartói megoldhatnák a problémát azzal, ha megosztanák egymás között a területeket és az ágyszámokat az igények szerint.