Elküldi antikorrupciós csomagját az MDF a többi pártnak

Antikorrupciós közmegegyezést sürget az MDF a demokratikus pártok között. Az elmúlt nyolc évben nõtt ugyanis a korrupció mértéke, amely az egész országot gúzsba köti – mondta újságíróknak hétfõn az MDF elnöke a parlamentben. A párt elküldi tízpontos korrupcióellenes javaslatcsomagját a többi pártnak – tette hozzá Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke szerint az elmúlt 8 év koalíciós kormányzásának köszönhetõ az alacsony foglalkoztatottság, a szélsõséges csoportok megerõsödése és a korrupció mértékének növekedése. Dávid Ibolya úgy látja: az elmúlt két ciklusban a kormány munkahelyteremtés helyett osztogató politikát folytatott, és ez az ország versenyképességének csökkenéséhez vezetett. Eközben a Fidesz és az MSZP is sokat tett a szélsõségesek megerõsödéséért, amelyek “soha nem látott iramban menetelnek a Parlament felé”. A korrupció pedig még sûrûbb hálót szõtt a politika és a gazdaság köré, fojtogatja a kis- és középvállalkozásokat – fogalmazott.

Dávid Ibolya szerint a demokratikus politikai erõknek közmegegyezésre kell jutniuk a korrupció felszámolása érdekében. Az MDF arra kéri a többi pártot, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül kötelezzék el magukat konkrét korrupcióellenes lépések, egyebek mellett a párt- és kampányfinanszírozási törvény megváltoztatása mellett.

Az MDF tízpontos korrupcióellenes csomagjában szerepel egyebek mellett központi közbeszerzési hivatal valamint egy önálló, korrupcióval foglalkozó szervezet létrehozása, a párt- és kampányfinanszírozás reformja, a lobbitevékenység újraszabályozása illetve a felügyeleti tevékenységet ellátó intézményrendszer megerõsítése.