Elkezdődött Horváth Ágnes bizottsági meghallgatása

Hétfő reggel elkezdődött az egészségügyi miniszterjelölt bizottsági meghallgatása. Horváth Ágnes az Országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt tartotta programbeszédét. Az egészségügyi tárca leendő vezetője a rendszer stabilizálását nevezte legfőbb feladatának. Horváth Ágnes hozzátette: szükséges a reformok folyamatos figyelése és esetleges korrekciója. A tárca eddigi államtitkára a bizottsági meghallgatása után várhatóan a parlament hétfői ülésén teszi le miniszteri esküjét.

Az egészégügyi tárca várományosa a járóbeteg-szakellátás illetve a kistérségi ellátórendszer fejlesztését is prioritásként említette. Horváth Ágnes az Országos Mentőszolgálat helyzetének stabilizálását valamint a tárgyi feltételeke megteremtését is kiemelte. Mint elmondta: idén 1 milliárd forintot fordítanak a mentőautók korszerűsítésére.

A miniszterjelölt a népegészségügyi helyzet javítását is fontosnak nevezte. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a magyarok az uniós átlagnál 6 évvel rövidebb ideig élnek. Horváth Ágnes a meginduló verseny pozitív példájának nevezte, hogy idén több mint 1000 gyógyszer ára csökkent és már legkevesebb 80 helyen lehet patikákon kívül is gyógyszert vásárolni.

A szaktárca leendő vezetője fontosnak nevezte, hogy az egészségügyi ellátások igénybevétele mögött valóban legyen járulékfizetés. Enélkül egyébként 2008-tól már nem is kaphat ellátást a nemfizető beteg.

Horváth Ágnes a biztosítási rendszer átalakításáról egyelőre nem kívánt beszélni.

A liberális politikus a sikeres meghallgatás után várhatóan a parlament hétfői ülésén teszi le miniszteri esküjét.