Elkezdődött az éhségsztrájk

Elkezdődött az éhségsztrájk
Barati Attila, pácini polgármester a Vásárhelyi Tervben ígért beruházások megvalósításáért kezdett tiltakozó akciót.  
Barati Attila nyilatkozata [.doc – 24KB]
Miniszteri válasz a pácini polgármesternek [.doc – 40KB]

Barati Attila 1993 után 2005-ben is az éhségsztrájkot választotta tiltakozásul.

A pácini polgármester akkor jelentette be először tiltakozó akcióját, amikor Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szeptember közepén Cigándon ünnepélyes keretek között indította be a Vásárhelyi Terv keretében megépítendő cigándi árapasztó építési munkálatait.

Az október 24-én a pácini keresztnél elindított megmozdulás előtt a megjelent önkormányzati vezetők elmondták, azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját és azért támogatják a pácini polgármestert, mert a Vásárhelyi terv keretében elindított cigándi beruházás esetében a munkálatokkal egy időben nem láttak hozzá az előzetesen beígért infrastrukturális fejlesztésekhez, amelyek a következők: belterületi vízrendezés, két darab belvízi átemelő szivattyú telep létesítése, szennyvízcsatornázás, szennyvíztisztító építése Nagyrozvágyon, belterületi vízrendezés, szennyvízcsatornázás és szennyvíztisztító építése Pácinban, szennyvízcsatornázás, szennyvíztisztító építése Nagyrozvágyon, belterületi vízrendezés, szennyvízcsatornázás és szennyvíztisztító építése Cigándon.

Barati Attila elmondása szerint addig folytatja az éhségsztrájkját, amíg garanciát nem kapnak arra, hogy az árapasztó építésével egyidőben ezeket az ígért beruházásokat is megvalósítják.

Másodszor is éhségsztrájk

Amíg a háziorvos megérkezésére várunk, Barati Attila sorban fogadja a vendégeket. A környező település polgármesterei mellett Szolnok megyéből is jöttek önkormányzati vezetők és természetesen nem hiányzik dr. Veres Nándor sem, aki amelett, hogy Nagykörü polgármestere, vezetője a Vásárheglyi Terv Továbbfejlesztésében (VTT) érintett települések önkormányzati tanácsának.

– Pácinban 1100 éve nem látták a Tiszát – mondja Barati Attila. – A folyó tíz kilométerre van tőlünk, de félő, hogy egy nagyobb árvíznél elönti a települést, ha a Vásárhelyi Terv keretében az árapasztóval együtt megvalósítandó infrastrukturális beruházásokat nem valósítják meg. Az árapasztó tervének megszületésekor még azt ígérték, az érintett négy településen egyidejűleg oldják meg a szennyvíz- és a csapadékvíz elvezetését. Ma sem tagadják, hogy ezt meg kell oldani, csak már azt nem akarják megmondani, mikor. Nekünk édeskevés az ígéret, hogy csak 100 évenként egyszer öntik el az árapasztót, mert a Tisza nem kérdi meg, szabad-e már áradnia. Most már halovány ígéretecskék vannak, de a beruházáshoz szükséges, előzetesen beígért 35 milliárd helyett a jövő évi költségvetési tervezet 1,7 milliárdot tartalmaz. A beígért pénz többet fogyott mint amennyit én szeretnék. Van olyan ügy, amelyért érdemes összefogni és a jelek szerint ez az ügy ilyen, hiszen csak itt a Bodrogközben közel tízezer embert érint.

Nem beszélték le

– Meg sem próbáltuk lebeszélni Barati Attilát a tiltakozó akcióról – mondja dr. Veres Nándor, Nagykörü polgármestere -, amikor már látszott, másfél éves tárgyalássorozatunk nem vezet eredményre. A Vásárhelyi Terv keretében érintett negyven önkormányzat azért hozta létre az önkormányzati tanácsot, hogy segítse a VTT munkáját, de a mostani közel kétmuilliárdos ajánlat a 35 milliárd helyett nem tárgyalási alap. Mi nem azt akarjuk, hogy a kormány számoljon el szatócs módjára, hanem azt, teljesítsék az ígéreteiket. Ha meg tudják oldani kétmilliárdból, akkor annyiból, ha csak 35 milliárdból, akkor annyiból. Az embereket nem érdekli, mennyibe kerül, biztonságban akarnak élni itt a Bodrogközben és a Tisza mellett mindenhol. Ahol egyszer már elöntött egy települést a folyó, nehéz türelemre inteni az embereket. Remélem, Barati Attila éhségsztrájkja nem lesz hosszú távú, hiszen dr. Suchman Tamás, a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára tárcaközi szakértői munkabizottsági ülést hívott össze a Vásárhelyi Terv miatt október 27-re, amelyen a településeket én fogom képviselni. Amennyiben ott garanciát kapunk arra, hogy a beruházás keretében a most kifelejteni igyekezett infrastrukturális fejlesztéske is megvalósulnak, azonnal felfüggesztjük az éhségsztrájkot.

Dr. Németh Lajos, Pácin háziorvosa pár perccel 12 óra után még megméri Barati Attila testsúlyát, majd a pácini polgármester egyenként megköszöni mindenkinek a részvételt és elfoglalja helyét az útépítő bódéban, hogy hivatalosan is megkezdje az éhségsztrájkot.

Bánhegyi Gábor

A pszichés teher a nagyobb

Barati Attila két hete készül az éhségsztrájkra – mondta dr. Németh Lajos, Pácin háziorvosa. – A tizenkét évvel ezelőtti akció is a felügyeletem mellett zajlott, így elmondhatom, most kevesebb feszültséggel készültünk, hiszen már van tapasztalatunk. A szokásos orvosi vizsgálatokat – vérvétel, testsúly- és vérnyomásmérés – elvégeztük, és a polgármester úr szervezete alkalmasnak találtatott az akcióra. Az éhségsztrájk esetében csak a szilárd tápanyag fogyasztása tilos. Napi másfél liter folyadék elfogyasztása mellett a vitamin pótlása a legfontosabb. A szervezet az éhezést viszonylag sokáig bírja, a szomjazást már sokkal kevésbé. Egy ilyen akciónak a pszichés következményeit a legnehezebb elviselni.

A második-harmadik napon fellépő éhségérzet hatalmas terhet rak az éhségsztrájkolóra, de nagy akaraterővel ez is legyőzhető. Vélhetően rövid távú lesz az éhségsztrájk, ezért nem számítunk nagy fogyásra.

Az biztos, hogy az akciót követően fokozatosan kell visszaállni a normális étkezési rendre, hiszen a szervezet ilyenkor “tartalékra állítja” az emésztőszerveket. Minden nap ellenőrizni fogom Barati Attila állapotát és ha szükségét érzem, le is állítom a tiltakozó akciót.

Napi étrend
Barati Attila elmondta, az éhségsztrájk alatt napi másfél liter szénsavmentes ásványvizet és egy darab vitamintablettát fog elfogyasztani. Az akció előtti két hétben folyamatosan készítette fel szervezetét az éhségsztrájkra, az utolsó három napon szilárd táplálékot már egyáltalán nem fogyasztott.
Kezelendő problémák

Dr. Suchman Tamás, a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára tárcaközi szakértői munkabizottsági ülést hívott össze a Vásárhelyi Terv miatt október 27-re. A meghívóhoz mellékelt anyagban a következő is szerepel:

A VTT I. ütemében épülő árapasztó tározók által érintett települések önkormányzatai ígéretet kaptak arra, hogy az infrastrukturális fejlesztéseik a tározók építésével egy időben megvalósulnak, finanszírozásukat pedig központi költségvetésből fedezik. Az ígéreteket egyre élesebb hanggal követelő önkormányzatok számára a források biztosítását fontosnak tartjuk, miáltal a VTT-ben kommunikált társadalmi elfogadottság megfelelő szinten tartható. Az előbbi települési infrastrukturális fejlesztésekhez (belvízelvezetés, szennyvízelvezetés és -tisztítás) szükséges pénzügyi források jelenleg nem állnak rendelkezésre.

Az első éhségsztrájk
Barati Attilának nem ez az első éhségsztrájkja. 1993-ban ugyanilyen tiltakozó akcióba kezdett a nagykövesdi polgármesterrel együtt, mert akadozott a magyar részről már korábban szorgalmazott Pácin-Nagykövesd határátkelő állomás létrehozása. Az éhségsztrájk 13 napig tartott és a két polgármester akkor függesztette fel tiltakozó akcióját, amikor megérkezett a szlovák miniszterelnök, Vladimir Meciar levele, amelyben felkérte a szlovák belügyminisztert a határátkelővel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására. A Pácin-Nagykövesd határátkelőt 1994-ben üzembe helyezték.