Elkezdődött a téli időszámítás

Akt.:
Budapest, 2012. október 26. Terstyanszky Sándor, a MÁV óraközpontjának dolgozója ellenõrzi a Keleti pályaudvar nagyórájának számlapját 2012. október 26-án. Október 28-ra virradó éjjel 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdõdik a téli idõszámítás, amely 2013. március 31-ig tart. A Frankfurt melletti DCF77 rádióadó pontosidõ-jelét hasznosító óraközpont látja el elektromos impulzusokkal az ország vasúti pályaudvarainak mellékóráit.
Budapest, 2012. október 26. Terstyanszky Sándor, a MÁV óraközpontjának dolgozója ellenõrzi a Keleti pályaudvar nagyórájának számlapját 2012. október 26-án. Október 28-ra virradó éjjel 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdõdik a téli idõszámítás, amely 2013. március 31-ig tart. A Frankfurt melletti DCF77 rádióadó pontosidõ-jelét hasznosító óraközpont látja el elektromos impulzusokkal az ország vasúti pályaudvarainak mellékóráit. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2014. október 26., vasárnap (MTI) – Elkezdődött vasárnap a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani.

A téli időszámítás március 29-ig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása – 120 gigawattóra – takarítható meg.

A cég számításai szerint Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást.

Az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez – összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek – nem okoz többletfogyasztást a zrt. szerint.

– MTI –