Elkezdődött a pofozkodó börtönőrök pere – akár ítélet is lehet

Szerdán reggel elkezdődött a kecskeméti pofozkodó börtönőrök pere Szegeden a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsán. A négy férfi ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és más bűncselekmények miatt indult eljárás. A tanácsvezető bíró kétnaposra tervezte a tárgyalást, de a Független Hírügynökség információi szerint akár már szerda délután megszülethet az ítélet.

A vádirat szerint még tavaly október 10-én egymást kellett pofoznia a kecskeméti börtön folyosóján öt előzetes letartóztatásba helyezett fiatalnak, mert erre utasította őket az egyik börtönőr. Aki nem ütött elég nagyot a társaira, az őröktől kapott pofont. Az őröket a börtön parancsnoka jelentette fel, miután az esetről értesült.

Az ügyészek először csak a szolgálatban lévő négy börtönőr ellen indítottak vizsgálatot hivatalos beosztásban elkövetett bántalmazás miatt, később egyikük ellen megszüntették az eljárást. Ezt követően a börtönőrök közvetlen szolgálatvezetője ellen is eljárást indítottak, aki végignézte a történteket, de nem tett semmit, hogy leállítsa beosztottait – tájékoztatta a Független Hírügynökséget dr. Lele András alezredes, a Szegedi Katonai Ügyészség szóvivője.