Elkezdődött a maratoni felolvasás a fővárosi iskolák összevonása ellen

24 órás versolvasással tiltakoznak péntektől szombat délutánig a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanárai, diákjai és szüleik az intézmény tervezett átalakítása ellen Budapesten. A résztvevők Vörösmarty-verseket szavalnak, de a gyerekek különböző műsorokkal is készülnek.

A terézvárosi önkormányzat a legújabb elképzelések szerint három kerületi iskolát vonna össze két épületbe. A Lovag utcai Általános Iskola már biztos, hogy megszűnik, az ott tanuló 250 diákot költöztetik majd át a Vörösmartyba, amely a Bajza utcai Általános Iskolával közös irányítás alá kerül, de ennél pontosabbat egyelőre nem tudni. Végleges döntést március 22-re ígért az önkormányzat – mondta Takács Orsolya, az akciót szervező iskola igazgatónője.

A 24 órás felolvasás péntek délután háromkor kezdődött az iskola kápolnájában. A megnyitón a Vörösmarty-család több tagja is jelen volt. A költő műveit egészen másnap délután három óráig, egy XIX. századot idéző tanteremben szavalják, ismert művészek – köztük Tímár Andor és Orosz Helga – közreműködésével.

Az iskola tanulói este 8-ig vesznek részt a programokban. Éjszaka az iskola tanárai és a szülők elevenítik fel az iskola és annak névadójának életét. A gyerekek szombat reggel hat órától kapcsolódhatnak vissza a felolvasásba.

A Vörösmarty és a Lovag utcai Általános Iskola főleg arról ismert, hogy felvállalta a hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű gyerekek oktatását. Az országban talán egyedül itt működik mind a nyolc évfolyamon logopédiai osztály, amit a közoktatási törvényben előírtaknak megfelelően 12 gyerekkel már el lehet indítani. Az önkormányzat ezzel szemben legalább 23 fős osztályokat akar jövőre, és legfeljebb nyolcat. A szabad iskolaválasztás elvét se veszik figyelembe akkor, amikor 10 százalékban maximálják a kerületen kívüli diákok számát – mondta Takács Orsolya.