Elkezdődött a kullancsszezon – RTL Klub

Hónapokkal korábban kezdődött idén a kullancsszezon. A meleg miatt több élősködő élte túl a telet, így már az év első hónapjaiban több tucat beteg jelentkezett az orvosoknál. Az állatoknál még aggasztóbb a helyzet. Az általában kullancsbiztos decemberben sok kutya pusztult el a paraziták okozta fertőzésekben – számolt be a RTL Klub Híradója.

Az elmúlt három hónapban sokkal több betegük volt, mint bármikor korábban az elmúlt 15-20 év alatt, soha ennyi megbetegedés még nem fordult elő a téli időszakban – mondta az RTL Klub Híradójának Lakos András parazitológus.

A paraziták a kutyákat sem kímélik. Ők az úgynevezett babézist kaphatják el a kullancsoktól, ami akár végzetes is lehet. A tünetek: kedvetlenség, étvágytalanság és pirosas vizelet.
Ha időben kap kezelést, akkor meggyógyul az állat. A kórokozóknak van ugyanis egy nagyon jó ellenszere. Viszont pár nap késlekedés már a kutya életébe is kerülhet, erre már idén télen is volt példa – mondta Kukla Miklós állatorvos.

Az emberekre továbbra is az agyhártyagyulladás és a lyme kór jelent nagy veszélyt. Utóbbira nincs védőoltás. Éppen ezért fontos az elővgyázatosság: a nadrágot a zokniba, az inget a nadrágba kell betűrni annak, aki a temészetet járja. A szakemberek szerint ezzel felére csökkenthetjük az esélyét annak, hogy egy kullancs belénk másszon. Ha ez mégis megtörténik, minél hamarabb ki kell szedni az élősködőt egy erre alkalmas csipesszel.