Elkezdődött a nemzetvédelmi egyetem rektorának előzeteséről szóló tárgyalás

Tíz órakor megkezdődött Szabó János előzetes letartóztatásának tárgyalása.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A Budapesti Központi Kerületi Bíróság csütörtök délelőtt dönt a rektor társának előzeteséről is. Mint ismert, kedden, kihallgatásuk után vette őket őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügynek egy harmadik gyanúsítottja is van, de ő szabadlábon védekezhet.


Kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és több magánlakásban tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, egy befolyással üzérkedés bűntette miatt indult nyomozás részeként. Úgy tudni, a rektor egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre. A rendőrség szerint az ügy másik két gyanúsítottja – köztük a cég egyik igazgatója – segítette a rektort a bűncselekmény elkövetésében.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Szabó János, az elfogásakor ellenállt, és a homlokán kisebb horzsolás keletkezett. Az NNI tájékoztatása szerint a gyanúsított panasszal azonban nem élt a rendőri intézkedés ellen. A házkutatásokon több bizonyítékot is lefoglaltak, melyek alátámasztják a bűncselekményeket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy a hivatali befolyással üzérkedés miatt folyamatban lévő eljárás a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a Nemzetvédelmi Egyetem gazdálkodásával, működésével nincs összefüggésben.