Elkészült Kelet-Magyarország problématérképe

Mesterházy Attila és Gúr Nándor | Fotó:Buzafalvi Győző
Mesterházy Attila és Gúr Nándor | Fotó:Buzafalvi Győző
Kazincbarcika – Az MSZP Országos Elnöksége kihelyezett ülést tartott szerdán Kazincbarcikán.

Ezen elfogadták és jóváhagyták az MSZP Kelet-Magyarország programját, majd Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Gúr Nándor, megyei elnök sajtótájékoztatón ismertették a legfontosabb célkitűzéseket. Mesterházy Attila arról beszélt: az MSZP szándéka az, hogy az eddig példa nélküli Kelet-Magyarország program végrehajtásával vissza lehessen vezetni az itt élőket a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába.

Hazánk legszegényebb térségei döntő többségben Kelet-Magyarországon találhatók – hangoztatta. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg szinte egésze leszakadó terület, míg Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyék többsége is hátrányos helyzetű. E megyékben közösek a legfontosabb mutatók: a munkanélküliségi és a szegénységi ráta. Miután a Fidesz-kormány láthatóan lemondott erről a régióról, a korábban is jelen lévő szociális problémák ma már robbanással fenyegetnek. A munkanélküliség, a többség-kisebbség viszony problémái, valamint a romló közszolgáltatások oda vezetnek, hogy a régió az egyébként romló helyzetű Magyarországhoz képest is leszakad. A régióban a Magyarország más részein alkalmazható megoldások nem működnek, és ezért speciális, célzott programokat kínál az MSZP – fogalmazott Mesterházy Attila. Programunk például deklarálja, hogy a régió felzárkóztatása érdekében erőteljes állami beavatkozásra és pozitív diszkriminációra van szükség. Nem Budapesten írták a programot, hanem a helyiek bevonásával készült el Kelet-Magyaqrország problématérképe, és a társadalmi párbeszéd révén jövő márciusra véglegesedik az anyag- hangsúlyozta az MSZP elnöke. Gúr Nándor szerint e térség ellehetetlenítsése folyik jelenleg, lemondott a kormányzat Kelet-Magyarországról, ezért az MSZP mindent megtesz azért, hogy karakteres válasz szülessen a hatalmon levők semmittevésére.

Végezetül az elnökség tagjai az országos konferenciasorozat első állomásaként Kazincbarcikán párbeszédet folytattak a megyénkben tevékenykedő szocialista pártvezetőkkel e programról.

BGyA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .