Elkészült az új tankönyvek zöme

Augusztus 1-jén hagyja el a nyomdát a szállítmány
Augusztus 1-jén hagyja el a nyomdát a szállítmány
Debrecen – Szeptembertől csökken a kötelezően megtanulandó tananyag mennyisége.

Az új tankönyvek nagy részét mostanra kinyomtatták, készen állnak a szállításra – jelentette be csütörtökön a debreceni Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Nagyobb szabadság

A szakember kiemelte: most szeptembertől mérséklődik a kötelezően megtanulandó tananyag mennyisége, miközben a szabadon választhatóké gyarapszik. Utóbbiról az iskolák, a tanárok dönthetnek.

Arról is beszélt, hogy szerinte – minden ellenkező híreszteléssel szemben – növekszik a tanári szakma presztízse. Tavaly, tavalyelőtthöz képest 25 százalékkal emelkedett az ezt a pályát választók száma. Idén további 13 százalékos bővülést tapasztaltak – ismertette.

Olcsóbbak lesznek

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: idén 3600-féle tankönyvet, 13 millió 200 ezer példányban készítettek, készítenek. A szállítást a Magyar Posta segítségével augusztus 1-jén kezdik. – Szeptember 1-jére mindenhová eljutnak az új tankönyvek – jelentette ki Tőczik Zsolt, s azt is megtudtuk, hogy idén a diákok több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyveket, melyek ára átlagosan 5 százalékkal csökken.

ÉM