Elkészült a vádirat a szegedi diákterror ügyében

Társtettességben elkövetett zsarolás, kényszerítés valamint tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó személyi szabadság megsértésének büntette is szerepel abban a vádiratban, amelyet pénteken késő délután készített el a Szegedi Városi Ügyészség. Az ügyben 14 – köztük 9 fiatalkorú – az érintett gyanúsítottként.

Párnával, vizes párnahuzattal dobálták a felső évesek az elsősöket, síelniük kellett a vécében, papuccsal verték a feneküket – ilyen és ehhez hasonló dolgokra kényszerítték a harmad- és negyedéves fiúk az elsősöket.
A szegedi Ortutay-kollégiumban 11 szegedi középiskola csaknem 400 diákja él. A diákok szerint évtizedes hagyománya van a maguk között csak beavatásnak nevezett éjszakai szertartásnak. Minden évben van, de nem mindig derül ki.

Kegyetlen módszerekkel “avattak be” felsőévesek 29 elsős fiút Szeged legnagyobb középiskolai kollégiumában még tavaly május elsején. Az esetre már másnap fény derült, akkor fegyelmit is indított a kollégium vezetése az eset kivizsgálására. Majd elindult a rendőrségi eljárás is, amely 14 felsőéves esetében javasolt vádemelést. Ezt az ügyészségi vizsgálat is alátámasztotta a pénteken elkészült vádiratban – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bariné Tóth Éva, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A kollégiumi fegyelmi vizsgálat végén az érintett felsőévesek elhagyták a kollégiumot, az éjszakás nevelőtanár pedig megrovást kapott. Az ügy hamarosan a Szegedi Városi Bíróságon folytatódik.