Elkészült a szocális lakások etikai kódexe Székesfehérváron

Elkészült a szociális lakások használatának etikai kódexe Székesfehérváron. Azt szeretnék, ha az országgyűlés ehhez megteremtené a törvényi hátteret, és az önkormányzat a tulajdonosi jogával élve kitehetné az utcára azt, aki nem tartja be a kódexet.

Az etikai kódex a szociális bérlakásokban élők számára figyelemfelhívás: vigyázzanak a város tulajdonára. Van, ahol lefűrészelték a radiátorokat, hogy ezzel bizonyítsák, rájuk nem vonatkozik a fűtésdíj. Volt olyan lakás, ahol 37 négyzetméteren, elborzasztó körülmények között élt a bérlővel negyven macska. Sok szociális lakás környezetében élő panaszkodik, és a panaszok nem a roma kisebbségre vonatkoznak csak – mondta Viniczai Tibor, megbízott polgármester.

Hetente két-három panasz érkezik be a szociális irodára, de ez nem az összes. Sokan nem mernek feljelentést tenni, mert félnek a megtorlástól. A kódex a jogsértéseket, rongálásokat akadályozná meg, és rögzítené az együttélés normáit. 3 rendőri jegyzőkönyv után például kilakoltatható lenne valaki – tette hozzá Kincses Zsolt Dávid, a szociális ellátási és gyermekvédelmi iroda vezetője.

Az etikai kódex megnyitja a lehetőségét annak, hogy a bérleti szerződésben foglaltaknak érvényt szerezhessen az önkormányzat. Most azonban még nem lesz teljes. Az országos törvények módosításra is szükség lenne, mert az önkormányzatot kevesebb jogok illetik meg, mint egy magántulajdonost. Csak bírósági végzéssel lehet ugyanis kilakoltatni. A banki hátralékosoknak hirdetett kilakoltatási moratórium pedig a szociális lakásokban élőkre is vonatkozik, és azóta azok sem hajlandók kiköltözni, akiknek lejárt a bérleti szerződése – hangsúlyozta Viniczai Tibor.

Az etikai kódexet még ebben a hónapban tárgyalja a közgyűlés.