Elkészült a ferihegyi repülőtér új átszállófolyosója és poggyászosztályozó csarnoka

A Budapest Airport (BA) hétfőn felavatta a repülőtér 2-es termináljának két új létesítményét, a 900 millió forintos beruházásból elkészült 1.580 négyzetméter alapterületű ideiglenes poggyász-osztályozó csarnokot, illetve a 300 méter hosszú ideiglenes átszállófolyosót, amelyet a következő két évben várhatóan egymillió utas használ majd. Az utasok november elejétől használhatják a két új épületet – tájékoztatott a társaság hétfőn.

A közlemény szerint az összesen 240 tonnás acélszerkezetű építményekre azért van szükség, mert a jelenlegi átszállófolyosót és a poggyászosztályozót magában foglaló épületrészt 2009 elején elbontja a BA, hogy előkészítse a helyet a 2A és a 2B terminált összekötő impozáns új terminálépület, a SkyCourt számára.

Az új poggyászosztályozó csarnokban hat darab, összesen 600 méter hosszú poggyászszalag kanyarog. A BA szerint szükség is van erre a kapacitásra, hiszen a következő hónapokban a 2B terminálon feladott összes bőrönd és küldemény ezen az épületen keresztül jut el a megfelelő repülőgépig, illetve az épület érkezési poggyászkiadójába.

Az átszállófolyosó a 2A és a 2B terminált kapcsolja össze. A 300 méter hosszú folyosót a BA azon utasai használhatják november elejétől, akik egy schengeni országból érkezve nem schengeni úti célra szeretnének tovább utazni, illetve akik budapesti átszállással nem-schengeni országból igyekeznek a schengeni övezetbe. A közel három méter széles hidat légkondicionáló és fűtő berendezéssel látják el. A folyosó egy szakasza alatt halad majd az ideiglenes poggyászosztályozó hat új szalagja is.

A közlemény kiemeli, hogy a BA a következő öt évben összesen 261 millió eurót, vagyis hozzávetőlegesen 65 milliárd forintot fektet be a budapesti repülőtér fejlesztésébe. A BUD Future fejlesztési program során a BA jelentősen kibővíti a 2-es terminált, új cargo várost hoz létre a légiáru forgalom kiszolgálására, megépíti az Airport City-t, ahol több más mellett egy négycsillagos, 250 szobás szálloda is épül, és növeli a 2-es terminál előtti forgalmi előteret is. A ferihegyi repülőtér fejlesztésének látványos része 2009 tavaszán kezdődik.
Csak az előkészületi munkákra eddig összesen 40 millió eurót, több mint 10 és fél milliárd forintot költött a Budapest Airport.

Az Európai Unió kiemelt projektként kezeli a Budapest Airport fejlesztési terveit és csaknem négymillió euróval támogatta az előkészületi munkákat. A jelentős összeget az EU a közlekedési és szállítmányozási fejlesztésre szánt TEN-T alapból bocsátotta a Budapest Airport rendelkezésére.Sporthírek