Elkeserítő dokumentumfilmen a lyukóvölgyi nincstelenség

Akt.:
Elkeserítő dokumentumfilmen a lyukóvölgyi nincstelenség
Elkeserítő dokumentumfilmen a lyukóvölgyi nincstelenség
Miskolc – Miskolc-Lyukóvölgy, az arra tévedt idegen szemével maga a teljes káosz. Itt egymás mellett él a többholdas, állattartó gazda a nincstelen, segélyből tengődő rokkant és a rongyos utcagyerek. Ami összeköti, mintegy keretbe foglalja őket, az a mára lepukkant, valaha festői környezet.

A lyukói völgyek és dombok sokat mesélhetnének az elmúlt 25 évben végbement pusztulásról. A film mégsem a nyomor, a reménytelenség filmje. Csapó nagymama ebben az elemeire hullott világban a kimozdíthatatlan, stabil pont, az örökérvényűség. Ő az, aki népmesei hősként küzd a reménytelenség ellen.

Forrás: YouTube | Surányi András.


El lehet szédülni a szagtól a buszon

Miskolc-Lyukóvölgy – Lavórban, műanyag kiskádban, kerti zuhanyzóban – a miskolci szegénytelepen, a Lyukóvölgyben mindenki úgy próbál tisztálkodni, ahogy tud. Itt csak a legmódosabbaknak van fürdőszobájuk, a vezetékes víz pedig alig néhány családhoz van bekötve. Másoknak kilométereket kell gyalogolni a vízért. Azt mondják, hónap elején vesznek tisztálkodószereket, a gyerekeket pedig minden nap fürdetik, a tetűjárvánnyal mégsem tudnak megbirkózni.

Akár négykézláb csúszva is, de fel kell hozni a vizet Lyukóvölgyben

Miskolc-Lyukóvölgy – Inni egy pohár vizet, kezet mosni, egy teát főzni – Lyukóvölgyben ez nem úgy működik, hogy az ember csak megnyitja a csapot. Miskolc, és egyben az ország legnagyobb szegregátumában se iskola, se orvos, se bolt, se utcanevek. A mindennapokat viszont az nehezíti meg a leginkább, hogy a legtöbb házba a víz sincs bevezetve. A várostól távol, közel hat kilométer hosszan elterülő festői szépségű völgyben és a hegygerincen körülbelül négyezer ember él. Többeket a lebontásra ítélt miskolci cigánytelepről, a számozott utcákról költöztettek ide, ahogy mondják: az egyik nyomorból a még nagyobb nyomorba.

Vagyonokért bérelnek fakunyhókat a számozott utcai szegények

Miskolc – Nem áll messze egy külső-budapesti garzonlakás árától egy düledező lyukóbányai víkendház ára, ahová jó eséllyel még a víz sincs bevezetve. A felszámolás alatt álló miskolci számozott utcákból kilakoltatott romáknak szól ez a fogadtatás, nekik ugyanis – hacsak nem akarnak Kanadába menekülni – egyedül a város legnagyobb szegregátumában van esélyük új lakóhelyet találni, még ha két-háromszoros árat kell is fizetniük érte, mint a kilakoltatási hullám előtt. Volt, aki összehordott fából a rokonai udvarán épített magának egy kis vityillót, mások mindenüket eladták egy néhány százezer forintért vásárolt, düledező hétvégi házért.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .