Elképzelik a járványt

Védőruhába öltözött állat-egészségügyi szakemberek jelennek meg hamarosan az egyik hajdú-bihari baromfitenyésztő telepen, hogy begyűjtsék és elpusztítsák a madárinfluenzával fertőzött madarakat.

Ez szerencsére csak egy november 10-ére tervezett biztonsági gyakorlat előképe.

Annak érdekében ugyanis, hogy a megyei védelmi bizottságban részt vevő szervezetek, hatóságok szakemberei ne csupán elméletileg legyenek tisztában a védelem esetleges tennivalóival, az egyik – még ki nem választott – állattartó telepen.

Ez – próbaképpen – selejt állatok konkrét elpusztítását is magában foglalja. A gyakorlatot teljességgel „éles” helyzetet imitálva kell végrehajtani – tudtuk meg Barta Jánostól, a Hajdú-Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosától.

Hazánkban Baranya megyében rendeznek még Hajdú-Biharon kívül hasonló gyakorlatot. A helyszín kiválasztását megyénk esetében a fertőzött romániai területek viszonylagos közelsége, s a nálunk található jelentős baromfiállomány indokolta.

Az itteni biztonsági gyakorlat egyes elemeinek végrehajtása a sajtó számára is nyitott lesz, így a közvélemény is megismerkedhet néhány részlettel.

Csökken a létszám

A telepeken – melyeken összesen körülbelül 18-20 millió szárnyast nevelnek – eddig semmiféle fertőzésre, baromfi-megbetegedésre utaló jelet nem tapasztaltak. Az állomány hamarosan jelentős mértékben csökken, ugyanis – a szokásos szezonális követelményeknek megfelelően – két héten belül levágják a víziszárnyasok (kacsa, liba) 95 százalékát, csak a törzsállományok maradnak. A telepeken a járványvédelmi feltételek meglétét is ellenőrizték, s ahol erre szükség volt, hiánypótlást rendeltek el.

Minden olyan telepen, ahol jellemzően a szabad ég alatt nevelik, takarmányozzák a baromfikat, az Európai Unió ajánlása alapján zárt épületben való tartást rendeltek el Hajdú-Biharban.

Az állat-egészségügyi szakemberek – az ÁNTSZ munkatársaival közösen – a következő napokban megkezdik a telepek dolgozóinak munka-egészségügyi felkészítését is.

PCS