Elképesztő képeken a szellemhajók

Elképesztő képeken a szellemhajók

A második világháborúban szolgáló hajók ma már szépen lassan az enyészeté lesznek San Francisco mellett.

Szellemhajók rohadó oldalát nyaldossa a sós víz a friszkótól 30 kilométerre lévő kikötőben, van olyan jármű, ami 4 háborúban is teljesített szolgálatot. Egy csapat vagány azonban belopózott a biztonságiak mögé és felkapaszkodtak a szellemhajókra. Volt akinek napokat kellett lesben a hajón tölteni egy képért.

A második világháború, a koreai, a vietnámi és az öbölháborúban részt vett hajók már évtizedek óta állnak magukra hagyva. Scott Haefner, a titkos fotós-kommandó vezetője elmondása szerint:
– Évekig készültek a képek. Ki kellett figyelnünk minden egyes mozgást, őrségváltást, a kamerák látószögét. Miután a hírekben közölték, hogy szisztematikusan szét fogják darabolni a hajókat, tudtuk, hogy cselekednünk kell.

 Képeken a szellemhajók >>>

A szellemhajó fotósok egy kis felfújható, személyautóból kiszedett aksival hajtott csónakkal közelítették meg a hajókat. – Mivel szorosan egymás mellé zsúfolták be a hajókat, volt, hogy egész hétvégén a fedélzeten voltunk és fotóztunk. Általában a kapitány szobájába vackoltuk be magunkat, ahol mindig kényelmes ágyakra bukkantunk. Javarészt nappal aludtunk és délután, vagy estefelé indultunk a felfedezőutakra. – meséli Scott Haefner.

Az értékes és gyakran életveszélyes roncsokról készült felvételek párjukat ritkítják, Scott Haefner és csapata igazán jó munkát végzett. 2017-re az USA kormányának tervei szerint kipucolják a szellemhajó temetőt.
– MON –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek