Eljárt felette az idő

A gyártelepi iskola
A gyártelepi iskola
Nyírbogdány – A gyártelepi iskolában nincs tornaterem, nincsenek meg a művészeti oktatás alapfeltételei.

Több évtizeden keresztül szolgálta Nyírbogdányban a gyártelepen lévő általános iskola a kisdiákokat, napjainkban azonban az idő már túlhaladt az összevont osztályos tanítási módszeren. Éppen ezért az önkormányzat vezetése a diákok érdekeit tekintve azt szeretné, ha szeptembertől a községi iskolába járna valamennyi gyártelepi nebuló.
– Már régóta érlelődik az a gondolat, hogy szűnjön meg a gyártelepi iskola, s minden gyermek a községi iskolába járjon. A felsősök bejárnak, a jelenlegi első osztályos diákok is bejárnak, most mindössze 17 diák tanul ott összevont 2., 3. és 4. osztályban – tájékoztatta lapunkat Balogh Tibor polgármester.

– A gyártelepi iskolában nincs tornaterem, nincsenek meg a művészeti oktatás alapfeltételei. Nem elsorvasztani akarjuk a gyártelepet, hanem azt szeretnénk, hogy minden gyermek egyformán részesüljön a korszerű oktatásban.

Ha a képviselő-testület tagjai úgy döntenek az április 19-i ülésen, hogy szűnjön meg a gyártelepi iskola, akkor az üresen maradt épületet használhatná a gyártelepi nyugdíjas klub, működhetne benne ifjúsági klub, s a polgármesteri hivatal által működtetett ügyfélszolgálat is helyet kaphatna ott.

Ha azonban a további működtetés mellett szavaznak, akkor a központi iskolában magas létszámmal működnek majd osztályok, s ennek következményeként pedig két alsós pedagógustól el is kell majd köszönnünk.

A diákok a Volán járattal utazhatnak be a községbe, a bérlet árát fedezi majd az önkormányzat. Megmondom őszintén, tartok attól, hogy a testületi ülésen nem a józan ész diadalmaskodik majd, hanem személyes csatározássá fajul az a kérdés, hogy a gyártelepen legyen-e iskola vagy ne.
Az oktatási-képzési szakmai indokok is a megszüntetés mellett szólnak. Erről Homonyik Csabáné, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója nyilatkozott lapunknak.
– Idejét múlt, szakmailag megalapozatlan az a módszer, hogy szeptembertől az 1-3-4.osztályos diákok együtt tanuljanak. Az osztályok ilyen megoszlására még szakmai ajánlás sincs.

Az elsős diákok nagyon sok foglalkozást igényelnek, a negyedikesek pedig már komoly olvasmányokkal találkoznak. Szakmailag megalapozatlan az összevonás, hiszen csak 15-15 perc jutna egy-egy osztályra. A községi iskolában minden megvan, ami a korszerű oktatáshoz szükséges.

A gyermekeket semmi hátrány nem éri, csak előnyük lehet belőle, ha a kortársaikkal egy osztályban tanulnak. Ugyanakkor az is tény, ha nem lesz összevonás, a községi iskolában magas létszámú osztályokban tanulnak majd a diákok szeptembertől, s akkor két pedagógus feleslegessé válik az alsó tagozaton.
A gyártelepi iskola szerda délelőtt csendes volt, mivel még tartott a tavaszi szünet. Az iskola melletti lakóháznál néhányan kerítést építettek.
– Én is ebbe az iskolába jártam, s nem szenvedtünk hiányt semmiben – mondja érdeklődésemre nosztalgiázva a 30 éves Mitró György.

– Nem szenvedtünk hátrányt semmiben sem, nem voltunk gyengébbek a benti diákoktól, igaz, sok múlott a pedagógus hozzáállásán is. Talán valóban eljárt felette az idő.

Lehet, ha lenne gyermekem, már én is a benti iskolába járatnám.
Réz Mihály már gyakorlott nagyapa, az egyik unokája hetedikes, a másik szeptemberben lesz elsős.
– Egyetértek azzal, hogy szűnjön meg itt az oktatás. Nem érdemes a régi iskolát fenntartani, fejleszteni. Bárhogy is dönt a testület, a család már elhatározta, hogy a kis unokám a szeptembert a községi iskolában kezdi.

Arra azonban szeretném kérni az önkormányzatot, hogy az indulási és az érkezési oldalon is emeltessék meg a padkát, mert nehéz a hátitáskával fellépni a buszra, illetve leszállni róla, s az indulási oldalra fedett váróhelyiség is kell, hiszen esőben, szélben, hóban is várják majd a gyermekek a buszt.

S ha az önkormányzat vállalja a bérlet árának kifizetését, akkor valóban gazdálkodja is ki, mert volt arra már példa, hogy egy-egy hónapban a családoknak kellett kifizetniük a bérlet árát.

– M. Magyar László –