Eljárást kezdeményeznek a fogyasztóvédők az OTP ellen

Közérdekű keresetet indít az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) az OTP Bank ellen. Az egyesület álláspontja szerint ugyanis a pénzintézet alapos ok nélkül, pusztán üzletpolitikai szempontok alapján teszi saját maga számára lehetővé a szerződések egyoldalú módosítását, amellyel súlyos helyzetbe hozza a fogyasztókat – áll az OFE csütörtöki közleményében.

Az egyesület elsősorban fogyasztói panaszokból értesült arról a gyakorlatról, amely szerint egyes pénzintézetek egyoldalúan, a fogyasztók számára kedvezőtlenül módosítják szerződéseiket, illetve az általános szerződési feltételeket. Az OFE szerint a hitelintézetek visszaélnek azzal a lehetőséggel, hogy kamatot, díjat vagy egyéb szerződési feltételt egyoldalúan meg lehet változtatni.

A hitelintézetek olyan feltételeket határoznak meg, például a lakossági hitelek kockázati tényezőinek alakulását és a hitelezők forrás-, valamint hitelvezetési költségeinek megváltozását, amelyek saját üzletpolitikai érdekük szempontjából fontosak, a fogyasztói érdekeket azonban sértik – írja közleményében az OFE.

Az egyesület az általa tisztességtelennek tartott szerződési feltételek megszüntetése érdekében megkereste az OTP Bankot, amely azonban jogszerűnek tartja eljárását. Ezért az OFE közérdekű keresetet indít az OTP ellen.