Eljárást indított a szlovák rendőrség a színezett sertéshús ügyében

Pozsony, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – Ismeretlen elkövető ellen, fogyasztók megkárosítása bűncselekménye címén indított eljárást a kassai járási rendőrkapitányság, a napokban egy szlovák kereskedő raktárában talált – marhahúsként eladott – magyarországi eredetű színezett sertéshús ügyében – közölte az MTI pozsonyi irodájával Alexander Szabó a kassai rendőrkapitányság szóvivője csütörtökön.

A rendőrségi szóvivő szerint az eljárás a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (SVaPS) vizsgálatának eredményei alapján indítják. Elmondta: megállapítást nyert, hogy a közel 420 kilogrammnyi – marhabélszínként megjelölt -, mesterséges színezékkel megfestett sertéshúst a pozsonyi viszonteladónak egy kassai székhelyű vállalat értékesítette, amely a – VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű – szállítmányt egy magyarországi cégtől szerezte be.

A rendőrség a magyar vállalat nevét nem pontosította, de az MTI értesülése szerint ugyanarról a Filetto Kft.-ről van szó, amelynek neve korábban a Svédországban lefoglalt festett sertéshús kapcsán merült fel.

Anton Suchy, a színezett húst megvásárló Hermes Clasic vállalat tulajdonosa az esettel kapcsolatban azt mondta: azt követően ellenőrizte a magyarországi eredetű húst, hogy a híradásokból értesült a svédországi esetről. “A múlt héten láttam a hírt, hogy Svédországban Magyarországról származó színezett sertéshúst foglaltak le ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a legutóbbi szállítmányt” – nyilatkozta az MTI-nek a kereskedő, aki a “marha bélszín” kiolvasztása során felfigyelt a hús “gyanús” állagára ezért bevizsgáltatta azt.

A Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet a hús protein vizsgálata során megállapította, hogy a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmány kizárólag sertéshúst valamint mesterséges színezőanyagot tartalmaz.

A hatályos szlovák jogszabály szerint a fogyasztók megkárosítása bűncselekményében háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek