Eljárás indul a montenegrói cigarettamaffia tagjai ellen – A Djukanovics-ügyet archiválták

Olaszországban a maffia elleni harcot irányító bari igazgatóság bírósági eljárást kezdeményezett 14 személy – köztük 7 montenegrói – ellen azzal a gyanúval, hogy 1994 és 2002 között közük volt a nagyszabású nemzetközi cigarettacsempészéshez.

A hét montenegrói gyanúsított közül néhányan Milo Djukanovics kormányfő közeli munkatársai, ám maga Djukanovics nincs közöttük. Őt, mint közölték, a diplomáciai mentelmi joga védi, s az eljárást ellene “archiválták”. Nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent.

Az ANSA olasz hírügynökség nem mulasztja el emlékeztetni az olvasót, hogy Milo Djukanovics ellen annak idején vádat emeltek, amiért egy svájci állampolgárnak engedélyezte, hogy vagonszámra szállítsa a cigarettát Montenegróba, ahonnan a csempészáru a Zeta Trans montenegrói állami vállalat közvetítésével Olaszországba került.

Dusanka Jeknics-Pesics, a balkáni állam akkori olaszországi gazdasági képviselője ellen most az a vád, hogy közvetített a maffia és a montenegrói hatóságok között. Ehhez a törvénytelen ügylethez állítólag személyesen a miniszterelnöknek is köze volt. A munkabeosztás szerint egyesek a csempészést szervezték, a maffiával kereskedtek, mások a pénzt Svájcból repülővel szállították Montenegróba, onnan pedig a ciprusi bankokba. Az akkor nemzetközi embargó alatt álló kis Jugoszláviának (amely Szerbiából és Montenegróból állt), és főleg Podgoricának az idő tájt a cigarettacsempészés fontos bevételi forrás volt.