Elitképzésen járt, mégpedig Párizsban

Akt.:
Párizs – Három magyar szakember, köztük Lehmann Tibor, a TVK-Mali TK elnök-vezetőedzője kapott meghívást.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) kétévente szervezi meg „Tudomány és a Triatlon” elnevezésű intenzív képzését a sportágban élen járó edzők, szövetségek, versenyrendezők számára.

A november 28–29-i eseménynek a francia főváros adott otthont. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a spanyol Marisol Casado, az ITU elnöke is. A magyar küldöttség tagja volt Lehmann Tibor, az országos szövetség szakmai alelnöke, a jövőre már 20. világkupát is magába foglaló tiszaújvárosi TVK Triatlon Nagyhét főrendezője, a TVK-Mali TK elnök-vezetőedzője.

Az ITU-edzőtáborokat is vezető szakember mellett Bajai Péter, a riói olimpiára készülő, világkupa ezüst- és bronzérmes bajai ifj. Faldum Gábor edzője és dr. Szakály Zsolt, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai tanácsadója vett részt a fórumon.

Több téma is

– A világ legjobb edzőitől, az aktuális világbajnokok, olimpiai érmesek mestereitől ezúttal is rendkívül sokat tanulhattunk – fogalmazott Lehmann Tibor.

– Példaként: a portugál edzőközpontot vezető Sergio Santos, aki korábban a legtöbb világkupát megnyerő, világbajnok, olimpiai ezüstérmes Vanessa Fernandez tréningjeit irányította, jelenleg pedig a brazilok szövetségi kapitánya, a 2000-ben, Sydneyben a triatlon első olimpiai aranyérmét nyerő, majd 8 évvel később Pekingben bronzérmes kanadai Simon Whitfield felkészülését végig vezető, a jelenkor legjobbjai közül a francia Mario Mola és a dél-afrikai Richard Murray edzéseiért is felelő Joel Filol, valamint a londoni olimpián célfotóval ezüstérmes svéd Lisa Norden mestere, Darren Smith tartott rendkívül hasznos előadásokat.

A témák között szerepeltek egyebek mellett a táplálkozástudomány újdonságai, a magaslati felkészülés különböző fázisainak részletei, vagy a jól működő, sikeres szövetségi struktúraformák. Nagyon sok visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy jól döntöttünk évekkel ezelőtt, amikor merítettünk ezekből az edzésmódszerekből, szakmai részletekből.

A triatlonban is alkalmazható, folyamatosan fejlődő sporttudomány alkalmazása mellett ma is egyértelműen kijelenthető, hogy komoly sikereket csak team-munkában lehet elérni, a „magányos harcosok” többnyire sikertelenségre vannak ítélve ebben az összetett, nagyon kemény, de ugyanakkor nagyon szép sportágban.

ÉM-SZIS