Elítélték a munkácsi lövöldözés négy vádlottját, de közülük hármat azonnal szabadon engedett a bíróság

Ungvár – Három év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte hétfőn a munkácsi járásközi bíróság a Jobboldali Szektor (PSZ) szervezetnek a 2015. július 11-i munkácsi lövöldözés kirobbantásával vádolt négy vádlottját, akik közül hármat azonnal szabadon engedett, mert az ukrán törvények szerint az előzetes letartóztatásban letöltötték a rájuk kiszabott büntetést – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A jelentések szerint a bírósági határozat ismertetése egy teljes napon át tartott. A taláros testület az ítélet meghozatalakor ejtette a legsúlyosabb vádpontokat, köztük a banditizmusra vonatkozót. A PSZ fegyveres összetűzést kirobbantó tagjait szándékos testi sértés elkövetésében, robbanóanyagok és fegyverek gondatlan kezelésében, a közúti közlekedés akadályozásában és hatósági személyek elleni erőszak alkalmazásában és azzal történő fenyegetőzésben marasztalta el a bíróság. A testület az ítélet meghozatalakor az ukrán büntetőtörvénykönyv úgynevezett Szavcsenko-törvényének azon részét alkalmazta, amely szerint az előzetesben eltöltött idő duplán számít. Ennek értelmében három vádlottat azonnal szabadon engedett, egyet, a társainál később őrizetbe vett Szerhij Deakot négy hónapra rács mögött hagyta.

A PSZ-tagok büntetőügyében hozott bírósági ítélet az esetleges fellebbezés vizsgálata után emelkedik törvényerőre, vagy ha a felek egyike sem nyújt be panaszt, akkor a határozat kihirdetését követő 30. napon.

Larisza Szarhan, Jurij Lucenko ukrán legfőbb ügyész sajtószóvivője kedden a Facebook-oldalán bejelentette, a vádhatóság valószínűleg megfellebbezi a munkácsi bíróságnak a munkácsi lövöldözés ügyében hozott, szerinte enyhe ítéletét a határozat szövegének részletes elemzését követően. A szóvivő nehezményezte azt is, hogy a bíróság a lövöldözés minden résztvevője estében ejtette a banditizmus és más súlyos bűncselekmények elkövetésének vádját. Közölte, az ügyészség a bírósági határozat szövegének átvétele után dönt a fellebbezés benyújtásáról.

Az Ukrán Legfőbb Ügyészség (GPU) a PSZ hat tagját, akik részt vettek a munkácsi fegyveres összetűzésben, 2015. július 22-én terrorizmussal, banditizmussal és illegális fegyveres szervezet létrehozásával gyanúsította meg. Két gyanúsítottat, köztük Roman Sztojkát, a PSZ kárpátaljai zászlóaljparancsnokát máig nem sikerül kézre keríteniük a hatóságoknak.

Munkácson 2015. július 11-én négy halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki Mihajlo Lanyo helyi illetőségű ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a PSZ fegyveres alakulata között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

– MTI, Varga Béla –