Elismerte a Protestáns Egyház feje, hogy ittasan vezetett

Elismerte kedden a német Protestáns Egyház vezetõje, hogy ittasan vezetett. Az 51 éves Margot Keszmannt, akit sokan Teréz anya és Demi Moore sajátos keverékének tartanak, sok bírálatot kapott a történtek miatt.

Az észak-német Hannover ügyészségének szóvivõje azt közölte: az asszony “tökéletesen alkalmatlan állapotban vezetett”. Mint mondta, a vizsgálat szerint a véralkoholszintje 1,54 százalékos volt. A püspöknõt szombaton éjszaka vették õrizetbe a rendõrök. Megállították kocsiját, mert átrohant a tilos jelzésen, majd a helyszinen megszondáztatták, aztán bevitték vérvizsgálatra.

Friedrich Weber, Braunschweig püspöke azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy a “helyzet nehéz” a Protestáns Egyház számára.

“Ilyen pozícióban lévõ ember nem teheti meg azt, amit õ tett.. Úgy vélem, most nagyon maga alatt lehet. Akár elítéli, akár nem egy bíróság, nehéz lesz, hogy megõrizze püspöki címét” – mondta Friedrich Schorlemmer teológus a MDR nevû regionális rádiónak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung címû lap szerint a német Protestáns Egyház vezetõi telefonos konferencián tárgyalják meg az ügyet kedden este. Az újság szerint aligha valószínû, hogy Margot Keszmann, az egyház történetének elsõ nõi vezetõje megtarthatja a posztját.

Németországban a törvény maximum 0,5 tized százalékos véralkoholszintet engedélyez, de ha a vezetõ balesetet okoz, az engedélyezett szint már csak 0,3 tized százalék.

“Sokkolt, hogy ekkora hibát tudtam elkövetni. Mert pontosan tudom, mennyire veszélyes és felelõtlen ittasan vezetni. Természetesen vállalom a következményeket” – nyilatkozta a lutheránusok egyházi vezetõje a Bild címû bulvárlapnak.

Margot Keszmann 1999-ben lett lelkész. Nem sokkal késõbb egy sikeres mellrákmûtétet végeztek rajta. 2007-ben válókeresetet nyújtott be a férje ellen. 2009 októberében lett az egyház vezetõje hat évre.