Elismerte a madeirai kormány, hogy zavarosak az adataik az áldozatokról

Eddig 39 holttestet találtak Madeirán az áradások és sárlavinák után – jelentette be szerdán a helyi kormányzat szóvivõje, elismerve, hogy a szombati esõzések után egymásnak ellentmondó adatok láttak napvilágot a halottak és az eltûntek számáról. A korábbi információk szerint 42-en vesztették életüket, ám Conceicao Estudante szerint 39 holttestet találtak meg a mentõalakulatok, 18 embert pedig továbbra is eltûntként tartanak számon.

A szóvivõ már kedden elismerte, hogy kavarodás volt a hatóságok által nyilvánosságra hozott adatokban. “Eltûnt embereket is az áldozatok közé számoltak” – mondta akkor, arra a kérdésre válaszolva, hogy a vasárnap közzétett adatokat miért nem módosították, miután újabb holttesteket találtak. A nap folyamán egyébként épségben elõkerült 19 ember azok közül, akiket nem találtak korábban a szigeten.

A szombati ítéletidõ 600 embert tett otthontalanná a Portugáliához tartozó Madeirán, ahol hatalmas károkat okoztak az áradások. A sziget legnagyobb városában, Funchalban azonban szerdán már több üzlet is kinyitott, és a gyerekek is visszatértek az iskolákba. A mentõcsapatok azonban továbbra is dolgoznak a mélygarázsokban, és olyan föld alatti épületrészekben, ahol félelmeik szerint embereket temethetett el a sár.

Funchalba várják egyébként szerda estére Anibal Cavaco Silva portugál államfõt, aki a helyszínen szeretné kifejezni részvétét az áldozatok családtagjainak. Portugáliában hétfõn hirdettek háromnapos nemzeti gyászt a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére.