Elismerést kapott a magyar haderőreform az Egyesült Államokban

A NATO-tagállamok katonai vezetői példamutatónak nevezték a magyar haderő átalakítását – mondta el a Független Hírügynökségnek az ötnapos amerikai látogatáson tartózkodó honvédelmi miniszter kedden. Szekeres Imre a NATO norfolki parancsnokságán tartott előadást a magyar haderőreformról az amerikai és NATO-parancsnokok előtt.

A tárcavezető kedden megtekinti a USS Harry Truman repülőgép-hordozó hadihajót, majd Washingtonban folytatja tárgyalásait, ahol többek között találkozik Robert Gates védelmi miniszterrel és John Negroponte külügyminiszter-helyettessel, majd előadást tart a nemzetvédelmi egyetemen. A tárgyalásokon az afganisztáni és iraki magyar szerepvállalás továbbfejlesztése lesz a fő téma – mondta Szekeres Imre. A tárcavezető a megbeszéléseken felveti annak a lehetőségét is, hogy az Afganisztánba tervezett kiképzőközpont biztosításában magyar katonák is részt vehetnének. Szekeres Imre azt már korábban felajánlotta, hogy magyar légiirányítók is közreműködhetnének a kabuli reptér üzemeltetésében.

A honvédelmi miniszter arról is beszámolt, hogy a NATO iraki kiképzését vezető Pisják József alezredes a katonai szövetség legmagasabb kitüntetését veheti át április 26-án az Egyesült Államokban.