Elismerések magyar filmeseknek Szarajevóban

Az Iszka utazása című film főszereplője, Varga Mária, Szirmai Márton filmrendező, valamint a Kocsis Ágnes-Andrea Roberti alkotópáros részesült elismerésben a szombaton zárult 13. Szarajevói Filmfesztiválon – adta hírül hétfőn a Magyar Filmunió.

Jeremy Irons, a szarajevói seregszemle játékfilm zsűri elnöke a díjátadón hosszan méltatta az Iszka utazása címszereplőjét, Varga Máriát. A világhírű brit színész szerint a 12 éves kislány olyan alakítást nyújtott a filmben, amit a világon minden színésznek látni kellene – idézi a Magyar Filmunió közleménye Jeremy Irons-t. Az “Iszka utazása” című alkotás kelet-európai premierjét nagyon sikeresnek értékelte a film rendezője Bollók Csaba is. A magyar alkotást október végén mutatják be a hazai filmszínházakban.

Szirmai Márton “Szalontüdő” című filmjét elismerő oklevéllel jutalmazta a szarajevói rövidfilm zsűri, melynek elnöke Kenyeres Bálint magyar filmrendező volt. A hétperces alkotást a magyar filmkritikusok januárban a legjobb kisfilm díjával tüntettek ki, a külföldi közönség Brüsszelben és Drezdában láthatta többek között, nemrég a dél-olaszországi Lucaniában megrendezett filmfesztiválon a legjobb rendező és a legjobb témaválasztás díját is elnyerte.

Kocsis Ágnes és Andrea Roberti Pál “Adrienn” munkacímen futó filmterve a CineLink Magicbox Multimedia díját nyerte el. A készülő filmet a szerzőpáros, valamint Pusztai Ferenc producer mutatta be a szakmának.

A bosnyák fővárosban augusztus 17-és 25-e között rendezték meg a filmfesztivált. A seregszemlén hét magyar filmet mutattak be a különböző versenyprogramokban. A 13. Szarajevói Filmfesztiválra számos világhírű filmes látogatott el idén, a díszvendégek között volt mások mellett Fatih Akin, Juliette Binoche, Michael Moore, Cristian Mungiu és Tarr Béla.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu oldalon olvasható.