Elismerés az élődonoroknak

Tizedszer rendeznek szervdonációs és transzplantációs Európa-napot Budapesten. A rendezvénnyel az életmentő beavatkozásokra hívják fel a figyelmet és Pro Vita díjban részesítik azokat a hazai élődonorokat, akik vesét vagy májat adományoztak – mondta el a Független Hírügynökségnek Mihály Sándor vezető koordinátor. Magyarországon 12-18 szervátültetést végeznek évente élő donorból.

Az Európa-napot az Európa Tanács kezdeményezte 10 évvel ezelőtt, ugyanis ahogy hazánkban, úgy Európa más országaiban is szervhiány van. Mihály Sándor elmondta: ma is sokan várnak életmentő vagy életminőség-javító beavatkozásokra, ezért szeretnék felhívni a figyelmet a szervátültetésre. A vezető koordinátor elmondta: bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy például egy baleset kapcsán új szervre lesz szüksége, ugyanakkor azt sem lehet tudni, kiből mikor lesz donor.

Mihály Sándor elmondta: Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervátültetés során, így ha valaki – aki nagykorú és cselekvőképes – nem tesz külön tiltó nyilatkozatot, akkor szerveit felhasználhatják halála után.

Itthon egyébként elérhető a vese-, máj-, szív-, és tüdőátültetés. Az első veseátültetést 1962-ben végezték Szegeden. Ma három helyen végeznek transzplantációs beavatkozásokat az országban: a Budapesti Transzplantációs Klinikán, Pécsen és Szegeden.

Több mint 100 élődonor van Magyarországon, közülük 48-an kapnak Pro Vita díjat, amelyet Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter ad át.