Elindultak hazafelé a menekültek Pakisztánban

Elindultak az első, menekülteket szállító buszok a Szvat-völgy felé – jelentette Pakisztánból az AFP hétfőn. Az ázsiai ország miniszterelnöke még a múlt héten jelentette be, hogy ismét megnyitják az utakat, miután két hónapos harcok után kiűzték a tálib fegyvereseket a térségből.

1 millió 400 ezer ember hagyta el hetekkel ezelőtt a pakisztáni Szvat-völgyet, miután a kormány offenzívát hirdetett a szélsőséges muszlim lázadók ellen, kétmilliósra duzzasztva ezzel a konfliktus kezdete óta elmenekültek tömegét. A térséget a kormánnyal kötött megállapodás alapján a tálibok ellenőrizték, ám miután fegyvereseik megtámadtak egy szomszédos tartományt is, Iszlamabad felbontotta az egyezséget.

A két hónapig tartó összecsapások után Juszuf Gilani kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy most már hazatérhetnek a menekültek, akiket addig főként menekülttáborokban szállásoltak el. A helyszíni tudósítások szerint hétfőn el is kezdődött a civilek hazaszállítása buszokkal. Elsőként a Dzslozai táborból indítottak útnak 120 családot.