Elindultak haza a magyar tűzoltók Görögországból

Hazaindultak pénteken délelőtt a magyar tűzoltók Görögországból. A csapat tagjai kimerültek, de mindenki jól van, várhatóan szombaton este érnek vissza Magyarországra. A 18 tűzoltóból és egy orvosból álló egység segítségével nagyjából 160 hektáron sikerült teljesen felszámolni a tomboló erdőtüzet az Athéntől északkeletre lévő Évia-szigeten.

A magyar tűzoltók hétfőn utaztak Görögországba, hogy segítsenek a tűzvész megfékezésében. A csapat csütörtökön este adta át a külföldi kollégáknak az eloltott területet Évia-szigeten. A 18 magyar tűzoltót és az orvost pénteken délelőtt egy megható ceremónián búcsúztatta el a helyi tűzoltóparancsnok, valamint a görögországi magyar nagykövetség munkatársai, akik az ötnapos megfeszített munka közben segítették az egységet. A csapat pénteken nagyjából 650 kilométeres utat tesz meg, majd Szalonikiben éjszakáznak és várhatóan szombaton késő este érnek Magyarországra. A csapat tagjai nagyon fáradtak, de fizikálisan és mentálisan is jó állapotban vannak. Egyetlen – komolynak semmiképpen sem nevezhető – sérülés történt, amikor az egyik tűzoltó egy konzervnyitóval megvágta az ujját – mondta a Független Hírügynökségnek Cziva Oszkár, a tűzoltóegység parancsnoka.

A csapat hétfő óta dolgozott Évia-szigeten, Szeta falu körül, ahol több száz hektáron égett az erdő. A magyaroknak a repülőgépes oltás után ellenőrizniük kellett a terepet, hogy megakadályozzák az izzó törzsek és gyökerek újbóli fellángolását. A parancsnok szerint ez ugyan nem a “leglátványosabb” része a tűzoltásnak, de rendkívül fontos ahhoz, hogy teljes egészében felszámolják a tűzgócokat. A munkát megnehezítette, hogy gyakran hirtelen feltámadt a szél, illetve a terepviszonyok miatt több rész még oltórepülőgéppel is szinte megközelíthetetlen. A magyarok 42 órás kemény munkával két területen végeztek eredményes munkát a görög és ciprusi kollégáikkal, és összesen csaknem 160 hektáron oltották el a tüzet.