Elindult a Zöld Kommandó

Hétfőn kezdi el idei munkáját a Zöld Kommandó. Ennek lényege, hogy több hatóság együttesen tart ellenőrzéseket az ország területén található illegális hulladéklerakók felderítésére. Az elkövetkező hónapban 200 helyszínen tart az egység meglepetésszerű vizsgálatokat.

A környezetvédelmi felügyelőségek, a rendőrség, a határőrség, a vám-és pénzügyőrség és a polgárőrség összefogásával hétfőtől indult a Zöld Kommandó – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kovács Kálmán. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára elmondta: az idei évben az illegális hulladék kezelést- és elhagyást tárja fel a kommandó. A vizsgálatok alkalmával megindítják a hatósági eljárásokat, és ha kell büntetőeljárással is tesznek. Az első hónapban intenzív vizsgálatokat végeznek, így országosan kétszáz helyszínre látogatnak el. A Zöld Kommandó bevetéstől függő létszámmal dolgozik, egy-egy nagyobb ellenőrzésre összesen 20 fő érkezik a különböző hatóságoktól – közölte Kovács Kálmán.

Két évvel ezelőtt már volt akciója a Zöld Kommandónak. Akkor azt vizsgálták, hogy veszélyes hulladék -, illetve hulladék kezeléssel legálisan foglalkozó cégek folytatnak-e ezen belül illegális tevékenységet. A vizsgálatok nyomán, a tapasztalatok összegzésével a büntető törvénykönyvbe bekerült, hogy a hulladékkezelés szabályainak megsértése bűncselekménynek minősül – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: másik eredmény, hogy a magyar parlament nemsokára tárgyalni fogja azt a törvényt, amely arról szól, hogy a hulladék kezeléssel, szállítással foglalkozó cégeknek anyagi fedezetet kellene letenniük arra az esetre, ha megszűnnének. Ez azért fontos, mert így a tevékenységük után hátrahagyott hulladékról nem közpénzből az államnak gondoskodnia – fejtette ki Kovács Kálmán.