Elindult a Sulinet+ informatikai fejlesztési program

Akt.:
Budapest, 2013. november 21., csütörtök (MTI) – Elindult a Sulinet+ informatikai fejlesztési program, amelynek első állomásaként több ezer korszerű és nagysebességű internet-kapcsolódást biztosító eszközt kapnak a közoktatási intézmények. A jövő év végéig tartó projektet az Európai Unió mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja.

Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) igazgatója a csütörtöki budapesti projektnyitó ünnepségen hangsúlyozta, egy hároméves program első lépéseként mintegy két hónap alatt az iskolák több mint 5000 végpontját tették kompatibilissé az intézet gerinchálózatával.

A gerinchálózatot és az iskolákat összekötő routerek már évek óta elavultnak számítanak – tette hozzá. A második lépés a sávszélesség bővítése, ezen az intézet még dolgozik – tette hozzá. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy “tapintható közelségben” van az egységes oktatási hálózat létrehozása Magyarországon.

Mohácsi János, NIIF Intézet hálózati igazgatóhelyettese és a projekt vezetője azt mondta, a végponti eszközök fejlesztésénél az a fő cél, hogy olyan eszközök kerüljenek az iskolákba, amelyek legalább öt évig működőképesek és ki tudják szolgálni a jövőbeli igényeket. A projekttel a közoktatási intézmények egyszerű eszközökkel csatlakozhatnak az országos és nemzetközileg kompatibilis videokonferencia rendszerhez, részt tudnak venni konferencia beszélgetésekben, interaktív tanórákat tarthatnak és együttműködhetnek más intézményekkel – sorolta.

A rendezvényen kiosztott háttéranyag szerint az új eszközök telepítését az NIIF Intézet Pest megyén kívül a meghibásodott régi eszközök cseréjével már megkezdte. Az új végponti hálózati eszközök telepítési munkái napi 20-30 végpont üzembe helyezését jelenti nagyjából egy éven belül.

Az új Sulinet+ infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat tesz majd lehetővé a közoktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára. Megteremti az Európai Unió Magyarországon kívüli nemzeti kutatói és oktatói hálózataival való együttműködés lehetőségét is az iskolák számára – olvasható a tájékoztatóban.

– MTI –