Elhunyt Orosz István esszéista

Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Hatvankét éves korában elhunyt Orosz István esszéista. Hamvasztás előtti búcsúztatása május 21-én lesz Budapesten, a Farkasréti temető ravatalozójában – tudatta családja csütörtökön az MTI-vel. Orosz Istvánt április 29-én, kerékpározás közben érte a halál.

A család közlése szerint a közíró 1976-ban végzett az ELTE-n, magyar-orosz-esztétika szakon. Korán bekapcsolódott az ellenzéki mozgalomba, feleségével, Békés Erzsébettel együtt öt éven át nyomtatták a Beszélőt (1981-1985). 1987-ben végzetesnek mondott rákot állapítottak meg nála; kislányukkal, Ágnessel kivándoroltak Angliába, ahol meggyógyult.

A BBC magyar adásánál dolgozott szerkesztőként, a rendszerváltást követően visszaköltözött Magyarországra. Rendszeresen publikált a Magyar Hírlapban, az Élet és Irodalomban, a Népszabadságban. Írásait több kötetben (A Westminster-modell, A “magyar kérdés”, Polgárok és alattvalók, A szellem helye, Dokumentumtörténet) jelentette meg. Egy darabig az ELTE-n is tanított.

– MTI –