Elhunyt Méhes György

Kedden délelőtt 91 éves korában elhunyt Méhes György, tudatta a Független Hírügynökséggel Zsigmond Emese, a kolozsvári Napsugár Kiadó főszerkesztője.

Az író, meseíró, műfordító 1916. május 14-én született Székelyudvarhelyen. Méhes György az utolsó olyan erdélyi szerző volt, aki pályáját a II. világháború előtti szellemi vonulathoz kapcsolódva kezdte.

Méhes György középiskolai és jogi egyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte. 1938 és 44 között a Pásztortűz, majd a Keleti Újság színházi rovatvezetője volt. A második világháború után a Világosság, a Falvak Népe, a Művelődés munkatársa, majd 1956-ban rövid ideig a Napsugár című gyermeklap főszerkesztő-helyettese. Miután elbocsátották a gyereklaptól, romániai viszonylatban szinte egyedülálló módon a szabadúszó életet választotta.

Tucatnyi meséskönyve jelent meg. Ezek a meseregényei, az igazságról, emberségről, tisztességről, szeretetről, reményről megfogalmazott írói hitvallások.

Színdarabjait (Barbár Komédia, Noé Bárkája, Jerikó, Ti földi istenek) a hatvanas évektől kezdve évtizedeken át játszották az erdélyi színházak. A hetvenes évek végétől jelentek meg regényei (Orsolya, Bizalmas jelentés egy fiatalemberről, Mindenkinek nehezebb, mint másnak – Emmi, Gina -, Kolozsvári milliomosok), melyekben a Trianon előtti és utáni erdélyi társadalmat örökítette meg emberi sorsokon keresztül.

Méhes György 1999. októberében a Magyar Köztársaság Kiskeresztje érdemrend kitüntetésben, 2002. március 15-én Kossuth-díjban részesült.

Az író április 10-én hunyt el.