Elhunyt Maria Biesu neves moldovai szoprán

Budapest/Chisinau, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Életének 76. évében, szerdán elhunyt a Budapesten is ismert szoprán, Maria Biesu.

A moldovai énekesnőt a kulturális tárca közleménye Chisinauban a moldovai művészeti élet jelentős személyiségének nevezte – olvasható a lenta.ru orosz hírportálon.

Maria Biesu 1935-ben született, 1961-ben lépett először operaszínpadra Tosca szerepében a moldovai főváros operaházában. Egy agrártechnikum növendékeként amatőr kórusok koncertjein énekelt, így fedezték föl. Ezután a kisinyovi konzervatórium hallgatója lett, amelynek elvégzése után az operaházhoz szerződött.
Sorra elénekelte a jelentős szoprán szerepeket, például az Anyegin Tatjánáját, A pikk dáma Lizáját, a Pillangókisasszony Csocsoszánját.

1965-ben a legendás karmester, Toscanini asszisztensénél Enrico Piazzánál Milánóban tanult tovább, itt készült föl magasabb színvonalon a Pillangókisasszony címszerepére, a Toscára, az Aidára, a Trubadúr Leonórájára. Hamarosan a Scala is felfedezte, és az ott töltött évei egybeestek az énekesnő komoly versenygyőzelmeivel, a moszkvai Csajkovszkij-versenyen. Tokióban is szerzett díjakat, és elnyerte a világ legjobb Csocsoszánja címet is. 1971-ben a New York-i Metropolitan Opera kérte föl Leoncavallo Bajazzók című operájában Nedda szerepére, a sikeres debütálás után egyéves szerződést kapott. Repertoárján a Don Carlos Erzsébetétől a Jolanta, az Adriana Lecouvreur, a Norma címszerepéig szinte minden stílus és kor szerepei megtalálhatók voltak.

Kamarakoncerteket is gyakran adott, Bach és Händel, Caccini és Gretry, Schumann és Schubert, Liszt és Grieg, Respighi és Fauré, Rahmanyinov és Csajkovszkij, Prokofjev és Szviridov, a régi orosz és moldvai románcok, népdalok és a kortárs moldovai kompozíciók egyaránt szerepeltek műsoraiban.

– MTI –