Elhunyt Gutman József

Elhunyt Gutman József
Elhunyt Gutman József
Miskolc – Szombaton hajnalban, életének 81. évében elhunyt Gutman József mesteredző, a DVTK egykori versenyzője, vezetőedzője és elnöke. Személyében a diósgyőri birkózás atyja távozott közülünk – adta hírül a dvtk.eu.

Gutman József 1936. április 14-én született Kötcsén. A Kaposvári Dózsában kezdett 1951-ben birkózni. Miskolcra költözését követően a Diósgyőri VTK színeiben lett válogatott, ekkor nyerte meg az országos ifjúsági kötöttfogású bajnokságot. 1959 és 1963 között egymás után ötször nyerte meg a bajnoki címet pehelysúlyban, kötöttfogásban. 1967-től 1986-ig edzősködött Diósgyőrben, majd utána három éven át a klub ügyvezető elnöke volt. Nemzetközi szintű birkózóműhelyt alakított ki. 1991-ben a megszűnt DVTK helyett megalapította a Diósgyőri BC-t. Legeredményesebb tanítványaként Repka Attila olimpiai bajnoki címet szerzett. Két cikluson keresztül, 1988 és 1996 között a Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt.

Gutman József nevéhez fűződik az 1978-ban átadott birkózócsarnok. Irányítása alatt a nyolcvanas években az ország egyik legeredményesebb birkózó szakosztálya működött Diósgyőrben.

Idén májusban Miskolc Város Sportjáért díjat vehetett át. Az akkori indoklás szerint a Miskolcon töltött versenyzői és edzői tevékenységének negyven éve a diósgyőri birkózás aranykora volt. Edzői sikereit felnőtt korosztályban nyert hatvan egyéni országos bajnoki cím bizonyítja. A barcelonai olimpián a birkózóválogatott csapattagjaként Repka Attila edzőjeként vett részt.

Emlékét megőrizzük!

Forrás: dvtk.eu