Elhunyt: Balogh Sándor múzeumalapító

Balogh Sándor
Balogh Sándor
Miskolc – Előttünk a gyászjelentés: 90 éves korában elhunyt Balogh Sándor, Podmaniczky-díjas helytörténész, Miskolc Gálffy Ignác életműdíjasa.

Sokan őrizzük emlékét, s meglehet, mostanában többen keressük majd fel a Bükkszentkereszti ÜveghutákIpartörténeti Múzeumát, közkeletű nevén az üvegmúzeumot, hogy felidézzük alakját.
1989-ben ugyanis ő alapította az üvegmúzeumot, saját gyűjteményére alapozva, amely később a helybeliek adományai révén egyre gyarapodott.
Lelkes vezetője is volt a múzeumnak, érdekesnél érdekesebb történetekkel gazdagodtak, akiket ő avatott be az üveggyártás rejtelmeibe, a bükki huták világába, Bükkszentkereszt, Bükkszentlászló, Répáshuta keletkezésének történetébe. Ezt a világ számos pontjáról érkező látogatók sokasága igazolhatná.
Hogy kik és honnan érkeztek ide, azt is nyomon követhetjük Sanyi bácsi jóvoltából: az általa készített mágneses térképről, s a gondosan vezetett vendégkönyvekből. Bükkszentkereszt önkormányzatának szándéka szerint hamarosan emléktábla kerül a múzeum falára, köszönetképp, emlékeztetőül a bükki helytörténészre.
Temetése holnap délben lesz, a Szent Anna-temetőben.

SzK